Den nya tidens framgångstrappa

Den nya tidens framgångstrappa

Vad är framgång egentligen? I dagens samhälle handlar framgång ofta om yttre tillväxt – pengar, prylar, hus, bil, båt, karriär, resor, prestation osv. Men när vi uppnått detta upptäcker många att det fortfarande finns ett tomrum inom oss, en känsla av att något saknas. När våra grundläggande behov som mat och boende är tillgodosedda är det tre saker vi vill mer än någonting annat. Vilka då? Jo, vi vill vara friska, ha mycket energi och känna oss harmoniska. Det är allt. Har vi detta så efterfrågar vi i stort sett ingenting annat. Det är dags att omdefiniera begreppet framgång. Den nya tidens framgångstrappa innebär alltså inre tillväxt och hälsa, energi och harmoni.

Så hur når vi dit? Genom att minska stress och öka vår energiproduktion och minska läckaget av onödig energi. Då kan vi få vår orkester, bestående av dirigenten andningen, och instrumenten tankar, känslor, kropp att jobba som ett team där alla drar åt samma håll så att ljuv musik kan uppstå.

När vår andning är hotad är hela vårt liv hotat och alla kroppens varningslampor blinkar frenetiskt. Rent krasst så dör vi ju om vi slutar andas. Anledningen är att vi har ett enormt behov av energi, och syre är nödvändigt för att tillgodose detta behov. Det är mycket effektivare att tillverka energi med hjälp av syre än utan då endast 6% av den tillgängliga energin från maten vi äter kan utvinnas när inte syre finns tillgängligt.

Energiproduktion med hjälp av syre utvinner däremot upp till 100% av den tillgängliga energin. Anledningen till att vi dör bara några minuter efter att vi slutar andas är alltså på grund av energibrist som är ett resultat av syrebrist.

Sluta spendera din värdefulla energi på meningslösa saker

Har vi litet energi – på grund av ineffektiv produktion (syrebrist) eller på grund av att för mycket energi går åt till oro, rädslor, konflikter, spända muskler osv., så är kroppen under mer stress och vi har då litet svårare att tänka en tanke, röra en muskel, ta hand om en bakterie, smälta maten vi äter eller att komma på nya kreativa lösningar på ett problem.

Inre konflikter är en av de största energitjuvarna – vi tänker en sak, säger någonting annat, känner en tredje sak medan våra handlingar tar oss i en fjärde riktning. Acceptera om du mår dåligt eller är trött istället för att kämpa emot. Det är ok att vara trött, hungrig, sjuk, känna smärta, misslyckas eller känna sig otillräcklig.

Att kämpa emot jobbiga känslor, trycker bara ned dem och förstärker dem. Vi blir som en tryckkokare där trycket inom oss ökar mer och mer. Till slut så brister det fullständigt och vi tappar humöret och blir förbannade, eller så låser det sig och vi förmår inte göra någonting överhuvudtaget. Livet går upp och ned, så är det för oss alla. Med- och motgångar är en del av livet.

Fråga dig själv “Vad är det värsta som kan hända i den här situationen?”. Kämpa inte emot utan acceptera att det värsta faktiskt inträffar. Att acceptera det som sker och hur vi mår är ett kraftfullt verktyg för att sänka din inre stress.

 

 

Skapa utan ångest

När du tar dig utanför din bekvämlighetszon, utmanar dig själv och befinner dig i en kreativ skaparprocess hur mår du då? Är den fylld av ångest, oro och stress? Många musiker, artister, skådespelare och författare kan säkert känna igen sig, vilket troligtvis är en anledning till att behov av alkohol och droger är vanligt inom dessa yrken. Whitney Houston och Robert Downey Jr. är ett par exempel. Ångest är också en stark drivkraft bakom många idrottsprestationer. Idrottandet blir då ett sätt att hantera de jobbiga tankarna, som en form av självmedicinering.

Så har verkligheten sett ut för mig under en stor del av mitt liv – rädsla och ångest har varit ständiga följeslagare på min livsresa. Sedan jag upptäckte den inneboende kraften i andetaget 2009 har jag dock lyckats minska ångest, oro och rädslor dramatiskt, så till den grad att jag upplever att det har förändrat mitt liv. När det kommer till skaparprocessen har jag dock inte lyckats knäcka koden fullt ut. En bra medveten andning har bara kunnat hjälpa mig en bit på vägen.

Det häftiga med processen att ta fram framgångstrappan, vilket tog ungefär tre veckor av intensivt arbete, är att jag tror jag knäckt koden att fullt ut tillämpa det som står i trappan. Det har nämligen varit en process där jag har haft hög energi HELA tiden, inga energi-dippar överhuvudtaget, och det har varit i princip HELT FRITT från ångest. Känns faktiskt litet magiskt. I jämförelse med andra projekt jag dragit i mål så har de kantats av långt mycket mer ångest.

Subscribe Us
Gör som 50 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning