Näsandning tog mig till toppen av kilimanjaro

Näsandning tog mig till toppen av kilimanjaro

Mission completed!! 100% näsandning praktiserad i 6 dagar. Jag tog mig upp till världens högst fristående berg – Mount Kilimanjaro, 5895 meter över havet, i Tanzania utan ett uns av höghöjdssymtom. Var i sällskap med 13 män från hela världen, bland annat en läkare och flera ultra-maratonlöpare. Flera fick omfattande höghöjdssymtom, såsom minnesstörningar, hallucinationer, kräkningar, huvudvärk och hjärtbesvär. Samtliga i gruppen lyckades nå toppen, men tre fick bäras ned.

Efter denna 6-dagars strapats hade jag fortfarande väldigt mycket energi och kunde springa sista biten nerför utan att ens ha träningsvärk. Och då bör tilläggas att jag är 50 år, var näst äldst, den andre var några månader äldre och fick hjälpas ner.

Trots att jag inte sprungit på över tre år och trots att jag hade hårda, hala kängor hade jag inga problem med att springa under de sista två-tre timmarna. Väl tillbaka på hotellet var de flestas önskan att vila ut och sova. Jag hade helst dansat mig genom natten!! 🙂

Övertygad om näsandningens positiva effekt

Jag är övertygad om effekten av näsandning i kombination med bikarbonat, det var nog avgörande för min positiva upplevelse!! Vidare undvek jag socker och jag pratade inte heller särskilt mycket när vi gick. Min uppfattning är att det fanns ett samband mellan försämrad andning och höghöjdssymtom. De som andades genom munnen och de som pratade mest hade helt klart det tuffast på berget.

Själv har jag i min egenskap av fysioterapeut/cert massör/ryggspecialist enl Ackermannmetoden jobbat med andning sedan 1986.

Torkel Idéhn, Lidköpings Hälsocenter, 50 år, Lidköping

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks