Ambulanssjukvårdare: Alla borde ha en relaxator!

Ambulanssjukvårdare: Alla borde ha en relaxator!

Jag jobbar inom ambulanssjukvården på Gotland. När jag hade gjort 28-dagarsprogrammet så följde det sig lagom till en hälskontroll på jobbet. Jag hade då använt Relaxatorn i en månad, sovit med tejpad mun på natten, tränat med stängd mun m.m. När jag gjorde min hälsokontroll blåste jag 7 Liter luft i PEF-mätaren och min vilopuls hade gått ner från 48 till 42 slag per minut.

Alla mina värden var så bra att läkaren som gjorde hälsokontrollen häpnade. Andningsregulatorn har hjälpt mig väldigt mycket, alla borde ha en sådan.

När jag sover på nätterna med tejpad mun så snarkar jag inte, det går också bra utan tejp när man lär sig att andas med näsan. Ett tips till alla som snarkar – gå Grundkursen i Medveten Andning och lär er kunskapen. Det hjälper också många att antingen bli av med många hälsoproblem och sjukdomar, eller i vartfall lindra dem.

Alla mina kollegor borde gå kurs i Medveten Andning

Vilken glädje det blev när jag fick nys om Instruktörskursen i Medveten Andning. Tack för en jättebra kurs, vilken kunskap jag fick! Mycket av det jag lärde mig har jag också användning av inom sjukvården. Vi kör ofta patienter som har problem med andningen, vilket gör dem högprioriterade. Alla mina kollegor borde gå denna kurs.

PHTLS-utbildning (Pre Hospital Life Support) har många gått inom ambulanssjukvården i hela världen, och det handlar mycket om just andning.

  • A. Airway = Kolla så att patientens luftvägar är fria.
  • B. Breathing = Hur patienten andas och om andningen är tillräcklig.
  • C. Circulation = Som det låter, bra cirkulation till kroppens alla organ.
  • D. Disability = Patientens medvetandegrad, känsel, rörelseförmåga.
  • E. Exposure = Skydda patienten mot omgivningen.

Tänk att hela PHTLS-konceptet påminner om Medveten Andning och hur bra man mår om man andas rätt med bl a näsandning. Att man använder diafragman gör också att man får magmuskler och jag har märkt att min hållning har blivit bättre – jag går numera mer upprätt och stolt.

Tack Anders, just nu håller jag på att läsa din bok, Medveten Andning, och den är så bra.

Leifi Jacobsson, 53 år, ambulanssjukvårdare, Visby

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks