Andningsträning ökar lugn och livslust hos flicka med diagnos autism och utvecklingsstörning

Andningsträning ökar lugn och livslust hos flicka med diagnos autism och utvecklingsstörning

Min dotter, som jag kallar Agnes för att låta henna vara anonym, är 25 år och har autism och en utvecklingsstörning. Det är mycket vanligt att personer med utvecklingsstörning andas ytligt, snabbt och genom munnen. Personer med autism kan inte ta djupa andetag eller dra en djup suck, heter det. Nu har jag låtit min dotter bekanta sig med Relaxatorn, och det var en succé!

Hon lär sig förvånansvärt snabbt, och kan använda den korrekt korta stunder i taget. Inte mer än någon minut, än så länge, men för henne är det ett stort framsteg. Agnes frågar efter den och använder den istället många gånger om dagen.

Än mer förvånad är jag över det ”omöjliga” – hon accepterade utan vidare sovtejpen!! Igår fick Agnes prova några gånger på dagen, och i natt har hon sovit med den hela natten!!! Det är HELT osannolikt och otroligt, men inte desto mindre underbart!

Hon har alltid sovit med öppen mun, och snarkat… Inatt har åtminstone jag fått sova ostört, vilket i sig är en stor vinst oavsett hur det blir med Agnes!

Relaxatorn gör henne lugn

Fem veckor senare säger mamman att de stora framstegen fortsätter tack vare en förbättrad andning. Agnes fortsätter tejpa munnen varje natt. Tidigare kunde hon inte ens använda plåster på grund av obehagskänsla, och nu sover hon numera lugnt på nätterna med munnen tejpad.

När Agnes blir stressad går han spontant och hämtar Relaxatorn, vilket gör henne lugnare. Hon är mer närvarande och har en klarare, mer närvarande blick i ögonen. Hon ser sig omkring som om hon såg saker för första gången och kan hitta lösningar, associera och koppla ihop saker – snö/vitt/andra vita saker, vinter/kallt, höst och löven trillar av osv. Detta gör henne alldeles överlycklig 🙂 !

“Det är bra för dig att andas genom näsan”

Den ständigt täppta näsan / slem i näsan, torra mun och de torra läpparna är numera ett minne blott.

På omgivningen går hon ibland fram till någon som pratar, eller har munnen öppen, och för ihop läpparna och säger ”det är bra att andas genom näsan” !! Hon gör det till och med på sig själv ibland när hon råkar falla tillbaka till den gamla vanan att andas genom munnen.

Mamma till Agnes, Göteborg

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks