Hela kroppen kokade av energi efter tejploppet

Hela kroppen kokade av energi efter tejploppet

Alla snubblar vi över möjligheter i livet och jag böjde mig ned för att se närmare på Medveten Andning i slutet av april. Var vid denna tid kraftigt nedgången av influensa och efterföljande förkylningar med bihåleproblem och hade just tagit beslutet att avstå Stockholm Marathon och min Iron Man satsning. Fick då av en slump vetskap om näsandningen och dess fördelar. 

Då jag gillar att testa nya möjligheter och tyckte Medveten Andning lät spännande och logiskt så tejpade jag min mun samma natt. Upplevde efter några nätters tejpande att jag fick mer energi och att ett behagligt lugn föll på plats, speciellt på morgontimmarna. Anmälde mig snabbt till kurs för att lära mig mera och påbörjade sedan nyfiket 28 dagars andningsträning den 14:e maj.

Det omöjliga (näsandning) gick på mindre än en vecka

Dag 4 på 28-dagarsprogrammet gjorde jag mitt första löppass någonsin med näsandning och det var 5 km. långt. Jag var då tvungen att börja gå efter en km då andningen havererade och därefter blev det snabbpromenad/ jogging om vartannat resterande 4 km. Min totaltid var då 36.23, vilket ger ett snitt på 7,13 min/km.

Fyra dagar senare sprang jag en mil med endast näsandning. Det kändes riktigt bra hela vägen fram till 8 km där jag fick sänka tempot betydligt för att hålla näsandningen vid liv hela vägen ut. Sluttiden blev 67 min och 8 sek. Snitt 6.41 min/km. Min slutsats nu är att det som för mig syntes näst intill omöjligt att genomföra gick att leverera på mindre än 1 vecka, betydligt snabbare än jag någonsin kunde föreställa mig!

VILKET RESULTAT på Stockholm Marathon!

Efter 20 dagars Medveten Andningsträning och aha-upplevelser och allt bättre resultat genomförde jag mitt tredje Stockholm Marathon, helt emot det beslut jag tog tidigare i våras efter allsköns sjukdomar. Det var blåsigt, regnigt och endast 3 plusgrader och jag kom in på dryga 5 timmar.

Det var ju ingen bra tid precis, men bakom prestationen ligger en usel hälsa under en stor del av mars-april. Långlöpsträningen hade varit helt obefintlig om man läser av vad expertisen rekommenderar för ett kraftprov som detta. Jag hade ingen som helst aning om hur min form såg ut och har endast förlitat mig till den energi jag fått på senare tid tack vare fokus på andningen.

Väl i mål var jag självklart oerhört trött i benen men för övrigt väldigt pigg. Vid tidigare långlopp har jag en längre tid efter loppen legat helt utslagen och mått illa och haft svårt att äta och dricka.

Denna gång gick det bra att direkt stoppa i mig av ”godsakerna” från matpåsen. Det var en helt ny upplevelse för mig. Jag trodde att mitt normaltillstånd skulle vara att må så dåligt som jag tidigare gjort men nu var det som bortblåst, härligt! Använde mig av ca. 40% näsandning under loppet.

Hela kroppen kokade av energi efter tejploppet

29 juli gick Falkenbergs Stadslopp av stapeln. Loppet är 1 mil och jag hade bestämt mig för att springa med förtejpad mun för att väcka lite uppmärksamhet kring näsandning. Efter loppet var det litet festligheter och jag var inte i säng förrän klockan 01.

Helt oplanerat och överraskande vaknade jag redan kl. 06. Hela kroppen kokade av energi och jag beslöt då att jag skulle köra en halvmara under förmiddagen som test efter lördagens tuffa lopp, för att se vad min kropp hade att ge.

Har aldrig någonsin varit med om en så positiv reaktion i kroppen så snabbt efter fysisk ansträngning. Den lilla stelheten som fanns var snabbt borta och jag genomförde passet med ihållande kraft. De 21 kilometrarna tog 1 tim och 58 min och för mig är det en riktigt bra tid då jag inte direkt fokuserat på löpträningen.

Hade inte sprungit så långt sedan Stockholm Marathon nästan 2 månader tidigare och är grymt exalterad över att kroppen svarar så bra utan speciellt mycket träning, ett tufft lopp igår och så lite sömn på det. Helt fantastiskt, vart ska detta sluta!?

28-dagars Medveten Andningsträning

Aktivitet
Tejpad mun 27 av 28 nätter
Andningsträning med Relaxator ca 15 min/dag
Fysisk aktivitet med stängd mun ca 60 min/dag
Fystest före och efter 28-dagars 14 maj 13 juni
Armhäv 36 45
Chins 5 7
Pull ups 10 11
Plankan 1,44 3,07
Löpning 10 km 60,44 52,58


Andningsträningen har gjort mig starkare och uthålligare

Som en röd tråd sedan jag startade med Medveten Andning känns det som att jag samlar på mig mycket mer energi än tidigare och jag kan genom detta genomföra en helt annan träning än tidigare. Fystesten ovan bekräftar också att andningsträningen gjort mig starkare och uthålligare.

Jag har också märkt en stor förändring när det gäller sömnen. Är ofta uppe runt 06 utan att ställa klockan. Känns som jag kapat mitt sömnbehov med någon timma sedan jag startade med fokuserad Medveten Andning.

Regelbunden träning med näsandning, ofta tejpad mun på natten och andningstränig genom Relatator har gett mig nya insikter och resultat.

Håkan Wester, 48 år, Halmstad

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks