Dr. Konstantin Buteyko – Grundare av Buteyko-Metoden

Dr. Konstantin Buteyko – Grundare av Buteyko-Metoden

Den ryske läkaren och professorn Konstantin Buteyko tillbringade hundratals timmar av sin läkarutbildning med att studera andningen hos människor som låg på sin dödsbädd. Han noterade att ju närmare döden patienterna kom, desto sämre andning hade de. Andningen var en direkt spegling av deras hälsa och ju sämre de mådde desto snabbare, ytligare och mer ansträngd eller obefintlig var andningen.

Buteyko hade själv haft problem med hälsan. Men tack vare en upptäckt 1952, som var lika genialisk som den var enkel, botade han sig själv från högt blodtryck. Blott 29 år gammal sägs det att han hade ett galopperande högt blodtryck på 220/130. Det låter nästan osannolikt högt för en sådan ung man. En tänkbar anledning är att han led av posttraumatisk stress från sin tid i militären under andra världskriget.

En annan tänkbar anledning är att professor Buteyko också var en typisk högpresterare som ville förstå allt in i minsta detalj. Han var också mycket vältränad och älskade att träna, till exempel boxning. Träningen var nästan alltid högintensiv, med en högintensiv andning som följd.

Botade sig själv från högt blodtryck

När han fick en patient med högt blodtryck som andades väldigt häftigt, träffade insikten honom som ett knytnävsslag. Buteyko insåg att han själv hade en mycket dålig andning och när patienten gått började han omgående försöka förbättra sin andning.

Genom att ta kontroll över sin häftiga andning och tvinga sig att andas lugnare och lägre, kunde han dämpa sina symtom, som huvudvärk och smärta i ena njuren. Till slut fick han dem att försvinna helt och hållet. När han gick tillbaka till sin tidigare andning igen kom symtomen tillbaka.

Buteyko blev eld och lågor över sin upptäckt. Han sov inte en blund på hela natten utan sprang istället runt på sjukhuset han jobbade på och mer eller mindre tvingade sina patienter att lugna ned sin ofta häftiga andning. Resultaten lät inte vänta på sig. Hans egen erfarenhet bekräftades då patienternas hälsotillstånd förbättrades när de andades lugnare och lägre.

Medveten Andning har inspirerats mycket av Buteyko-metoden

Buteyko studerade tusentals patienter med en mängd olika hälsoproblem. Han utvecklade en enkel test för att utvärdera andningen, kallad kontrollpaus. Gör testen här >>

Professor Buteyko använde de återstående 50 åren av sitt liv åt att hjälpa människor att förbättra sin andning. Han utbildade över 200 läkare i Ryssland och hjälpte tiotusentals människor som “mirakulöst” blev av med astma, cancer och hjärtproblem. Idag är Buteyko-metoden spridd över hela världen.

I utvecklandet av Medveten Andning har Buteyko-metoden och den numera bortgångne Professor Buteyko haft ett mycket stort inflytande.

Subscribe Us
Gör som 50 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning