Koldioxidträning gjorde mig extremt harmonisk

Koldioxidträning gjorde mig extremt harmonisk

Den enorma kraften som finns inbyggd i vår andning fick jag uppleva fullt ut under hösten 2010, när jag gjorde min första ”koldioxdträning”. Vanligtvis anses syre vara det fantastiska, livgivande ämnet, medan koldioxid bara är en giftig restprodukt som vi ska få ut ur kroppen så fort som möjligt. Inget kunde dock vara längre ifrån sanningen. Om du är skeptisk, betänk då följande: Om du har en panikattack och kommer till sjukhuset får du en påse att andas i. Detsamma gäller om du är flygrädd. Flygpersonalen kommer också att ge dig en påsa att andas i.

I båda fallen kommer påsandningen att göra dig lugn. Varför då? Tack vare koldioxid. Luften vi andas ut innehåller ca 100 gånger mer koldioxid än luften vi andas in. Påsandning innebär att vi återandas en del av koldioxiden vi just andades ut.

Två av koldioxidens viktigaste kännetecken är att den a) får musklerna som omger blodkärlen att slappna av, vilket innebär att blodet flyter fram lättare och b) sänker pH så att syre kan lämna blodet (kallas Bohr-effekten) och nå våra celler och organ och göra nytta. Nettoeffekten av detta är att mer blod når till hjärnan och syresätter hjärncellerna bättre, vilket gör oss lugnare och förklarar varför påsandning fungerar.

Koldioxid – vårt naturliga avslappningshormon

Så koldioxid är faktiskt vårt naturliga avslappningshormon. Koldioxid tillverkas hela tiden i vår kropp, ungefär 250 milliliter per minut, och när vi andas, andas vi ut den koldioxid som byggts upp i kroppen. Ju aktivare vi är, desto mer koldioxid produceras. Det är därför som vi andas mer när vi är ute och springer jämfört med om vi sitter i soffan och tar det lugnt.

Försämrad andning innebär att vi förlorar för mycket koldioxid och inaktivitet innebär att vi tillverkar för litet koldioxid, vilket sänker koldioxidtrycket i kroppen. Detta skapar inte bara en miljö som är gynnsam för rädsla och panik, utan det framkallar också stress, spända muskler och försämrad matsmältning.

Men om vi å andra sidan reducerar vår andning samtidigt som vi gör fysisk aktivitet, ökar vi koldioxidtrycket i kroppen.

60 minuters joggning med så få andetag som möjligt

En dag bestämde jag mig för att göra vad jag kallar koldioxidträning, vilket innebär att jag vill öka mitt koldioxidtryck så mycket som möjligt. Jag gav mig ut på en 60-minuters joggingrunda samtidigt som jag bara andades genom näsan och tog 2-3 steg på inandning och 5-8 steg på utandning. Det var riktigt, riktigt tufft att klara av det under hela joggingturen men eftersom jag är ganska envis så klarade jag av att hålla ut.

Och belöningen kom efteråt. Efter att jag kommit hem satt jag ned vid köksbordet i flera timmar, görandes just ingenting, och kände mig otroligt avslappnad och harmonisk. Jag befann mig i ett närmast lycksaligt tillstånd och har aldrig tidigare upplevt något liknande. Det var nästan så att jag tittade mig omkring och undrade – var är änglarna? Sedan dess har jag gjort koldioxidträning vid ett stort antal tillfällen och harmonin är helt fantastisk! Du kan enkelt testa själv och det fungerar lika bra att gå.

Meditation är ett annat exempel på en aktivitet där vi ökar koldioxidtrycket i kroppen. Detta inträffar eftersom vi saktar ned andningen när vi mediterar. Långsam och låg andning är kärnan i meditation. Genom att tillämpa Medveten Andning i ditt dagliga liv – när du sover, tränar, pratar, jobbar, osv. och andas långsamt, lågt och rytmiskt genom näsan kan du dra nytta av alla fördelar som ett optimalt koldioxidtryck ger.

Subscribe Us
Gör som 50 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning