Tandvärk och magsmärta bar på viktigt budskap

Tandvärk och magsmärta bar på viktigt budskap

Ivårt samhälle har vi en stark tilltro till teknik, särskilt vi män. Det finns mängder av olika tekniska lösningar för att enkelt visa vårt blodtryck, puls, syrgasmättnad, kondition, blodsocker, sömnkvalité osv. När de olika hälsoparametrarna presenteras digitalt på en klocka, mobiltelefon, dator eller annan apparat så ökar chansen att vi tar det på allvar. Men när vi vill få information om vår andning är utbudet antingen väldigt skralt eller så är de bakomliggande formlerna helt enkelt för dåliga för att ge ett korrekt resultat.

Alltsedan jag började med Medveten Andning 2009 har jag drömt om en apparat som kan visa svart på vitt för mina klienter hur de faktiskt andas. Så när jag under 2013 inledde ett samarbete med en professor från Linköping som var i slutfasen av att utveckla en produkt för att mäta andningsfrekvens, syrgasmättnad m.m. kändes det som att min lycka var gjord.

Efter 1½ år av utveckling och validering, där vi bland annat gjorde en studie på Karolinska med ett gäng fridykare som höll andan, var vi redo att ta nästa steg och kommersialisera produkten. Våren 2015 tog vi in en investerare, som också var en nära vän till mig. Vi hade några inledande möten och diskussioner som var mycket givande. Investeraren bidrog inte bara med pengar utan också med stor kunskap då han under många år jobbat som framgångsrik konsult.

Tandvärk gav sömnproblem

Även om det fanns en ökande tveksamhet som gnagde inom mig kring vårt nya samarbete, lät jag det inte komma upp till ytan. Pengar var precis vad som behövdes, både i projektet med den nya apparaten, men också för min egna del. Intäkterna på Medveten Andning hade sjunkit under det senaste året då jag hade lagt ett stort fokus på att översätta bok och hemsidan till engelska. Så det började bli riktigt skralt i kassan.

Jag är väldigt sällan sjuk, men under påskhelgen, ca 1½ månad efter att vi inledde samarbetet med min vän investeraren, fick jag en rejäl tandvärk. Värken satt i under fyra dagar och då jag hade väldigt svårt att sova på grund av smärtan kände mig rejält matt. Jag tillhör dem som tycker att det här med att bli sjuk inte nödvändigtvis är av ondo och att det betyder att jag ska göra allt, oavsett om det är att ta mediciner, kosttillskott eller mormors huskur, för att bli frisk så fort som möjligt.

Min inställning är att när vi är sjuka så får vi ett annat perspektiv på saker och ting vilket ger möjlighet till nya insikter. Min tandvärk gav mig till exempel insikten att 15 minuter med Relaxatorn gav mig två timmars sömn och var lika effektivt som en alvedon.

Magsmärtor på USA-resa

En vecka senare var det dags att åka till USA. Äntligen var det dags att lansera mitt koncept på engelska! Jag hade 10 föreläsningar på 11 dagar, bland annat på Ericsson i Dallas, och en TV-inspelning i Boulder där jag blev intervjuad av Regina Meredith för Gaia. Under en stor del av de två veckorna jag var i USA hade jag ont i magen. Magsmärtorna började ganska omgående när jag kom dit och jag tänkte i början att det kanske var stressrelaterat och hade med mina föreläsningar att göra.

Sakta men säkert började jag dock fundera på om det inte hade med investeraren att göra. Det är inte det att jag inte kan samarbeta, men som egen företagare i 25 år har jag vant mig vid att bestämma i ganska stor utsträckning. Eftersom investeraren satt på pengarna var det dock han som fick sista ordet ”Nej, det där vill jag inte spendera mina pengar på”. Eftersom projektet behövde en finansiär, jag var i behov av pengar samt att det var en nära kompis så fortsatte jag dock att blunda för det min kropp försökte tala om för mig.

Magproblemen kommer säkert gå över när jag kommer hem från USA, intalade jag mig. Men det gjorde de inte, tvärtom – de ökade. Jag kom hem på en torsdag och några dagar senare, måndag morgon klockan sex skulle jag och min investerar-kompis åka till Linköping för att träffa professorn. Natten mellan lördag och söndag sov jag väldigt litet på grund av magen och natten söndag till måndag sov jag överhuvudtaget ingenting då jag hade så ont.

Smärtan försvann när jag tog rätt beslut

Vid halvsex på morgonen ringde jag min kompis och sa att jag tyvärr var tvungen att ställa in och att han fick åka själv. När jag lagt på luren var smärtan i princip borta och jag somnade omgående och sov i flera timmar. När insikten sjönk in fullt ut kunde jag ta bort skygglapparna och börja tänka logiskt och inse att jag skulle lyssna på min kropp som försökte säga mig att detta inte var ett samarbete jag skulle fortsätta med.

Så någon vecka senare hade vi avslutat samarbetet. Jag drog mig ur och min investerar-kompis och professorn fortsatte. Tyvärr tog det knäcken på vår kompisrelation och vi har ingen kontakt idag.

En intressant iakttagelse är att efter jag lämnat projektet så började Medveten Andning ta fart på allvar och när jag nu, tre år senare, tittar tillbaka är det uppenbart att det var en tydlig vändpunkt. Det är mycket möjligt att det hänt ändå, men det är också tänkbart att det faktum att jag valde att stå upp för mig själv och vara ärlig mot mig själv bidrog till att jag blev starkare och tydligare på min väg framåt.

Det som blev tydligt för mig under denna tid är att vår kropp inte är vår fiende som vill oss illa eller jäklas med oss, den är istället vår bästa vän som vill hjälpa oss och tala om för oss närhelst vi behöver göra någon förändring i vårt sätta att leva, tänka och agera. Viljestyrka och envishet har också sin plats, men om det sker på bekostnad av vår förmåga att lyssna på vår kropp när den försöker säga att något inte står rätt till riskerar vi att få problem på lång sikt. När vi upplever smärta eller när vi känner oss oförklarligt trötta eller gör pinsamma misstag eller känner ett starkt sug efter socker eller alkohol osv, ta därför ett steg tillbaka och fundera om det är din kropp som vill tala om något för dig.

Subscribe Us
Gör som 50 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning