Jag är helt lyrisk över muntejpningens effekter!

Jag är helt lyrisk över muntejpningens effekter!

För fem år sedan kom jag i kontakt med Medveten Andning. Min dotter Hanna utbildade sig till Andningsinstruktör och i samband med det behövde hon personer att coacha. Hon undrade om jag vill vara med och andningsträna under 28 dagar, vilket jag gladeligen tackade ja till. Nu har jag tejpat munnen i fem år och är helt lyrisk! Sover bättre, snarkar inte, förbättrat sexliv, bättre munhygien och mindre tandproblem och ingen förkylning på fem år.

Jag har försökt tala med läkare om näsandning men inte hittat någon som ens vill diskutera frågan! Nu är det dock länge sedan jag pratade med någon läkare eftersom jag inte behöver gå till vårdcentralen längre. Man får bli sin egna läkare istället tänker jag. Det bästa här i livet är gratis, sa trubaduren och låtskrivaren Anders Fugelstad på 1970-talet. Jag håller med. Genom att dricka tillräckligt med vatten och andas medvetet kan man komma väldigt långt.

Mina tänder är mycket starkare

För ett tag sedan var jag på tandundersökning. Av någon anledning hade jag fallit ur systemet och hade inte fått någon kallelse på två år, så det var tre år sedan jag var där sist. Jag tänkte för mig själv att det blir som vanligt – lagning av hål och ett antal tusenlappar fattigare. Men döm om min förvåning när tandläkaren sa att “Du hade början till ett hål förra gången men det ser likadant ut nu, så vi behöver inte göra något“. Jag frågade då om det faktum att jag tejpat munnen på natten under flera år kunde bidra till min förbättrade tandhälsa, eftersom jag inte är torr i munnen längre när jag vaknar. “Torrhet ger karies“, konstaterade tandläkaren kort.

Jag upplever också att mina tänder är starkare och bettet känns mer elastiskt på något sätt. Häromdagen hämtade jag två cyklar hos polisens hitteavdelning, som jag cyklade hem med – den ena cyklade jag på och den andra höll jag i styret. Det var ca 5 km hem och då det regnade så hade jag min regncape i galon från 1975. När jag nästan var hemma så slutade det regna och jag tog av capen och la den i cykelkorgen. Men helt plötsligt kom det en vindpust som gjorde att capen blåste upp i ansiktet på mig. Jag föll i backen och slog i ansiktet och tänkte att nu rök tänderna. Men inte. Jag är förvånad att de klarade sig och jag tror det är tack vare muntejpningen, som har gjort dem starkare.

Mitt samliv blir bara bättre och bättre

Min samliv blir bara bättre och bättre. Sedan jag började med Medveten Andning finns lusten där oftare än förut. Känsligheten har kommit tillbaka till samma nivåer som jag hade när jag var yngre. Det har gett ett bättre självförtroende och det blir helt enkelt en positiv spiral.

Tidigare har jag haft problem med högt blodtryck. Jag köpte en blodtrycksmätare för att kunna mäta själv och efter ett år med Medveten Andning kunde jag sluta både med mina vätskedrivande och blodtryckssänkande mediciner. Jag dricker även vatten en halvtimme före varje måltid, vilket säkert också hjälpt. Mitt blodtryck är stabilt och det är nu fyra år sedan jag tog några mediciner.

Jag mår så bra och känner mig så pigg och siktar på att bli 104 år. När jag får frågan om jag har tid svarar jag att det har jag absolut, och tänker för mig själv att jag har ju mer än 25 år kvar. Faktiskt har den här inställningen räddat livet på en kompis. Han hade diskbråck, ögonproblem, diabetes och hade inte energi ens att gå ut med hunden. Han sa att han ville inte leva längre utan skulle ta livet av sig. Jag svarade, men vem ska jag då prata med, jag ska ju bli 104 år!

Två år senare ringde han mig och sa att alla hans hälsoproblem nu var borta och att jag hade räddat livet på honom tack vare den kommentaren. Just det här långa perspektivet är jätteavslappnande. Det är väldigt avstressande att känna att man har så mycket tid. Det behövs i dagens samhälle, som ju inte ens längre är ett kvartalsekonomi, utan snarare ett veckoekonomi-samhälle.

Tack Anders för att du tagit fram fakta och material som botar många!

Sven G Sjöberg, Västerås, 77 år, pensionär

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks