Resultaten efter 28-dagars andningsträning är “oroväckande” bra!

Resultaten efter 28-dagars andningsträning är “oroväckande” bra!

Medveten Andning har blivit min mentala korkek ”- Men Mats, varför är inte du med på någon fest på Nyårsafton med de andra?”- undrade min mor oroligt, i tron att ensamhet på nyårsafton är ett tecken på en depression. ”- Nej, jag trivs bättre här i soffan där jag kan andas lugnt och skönt i min Relaxator”, svarade jag när hon ringde mig för att önska ett Gott Nytt År.

Jag började med Medveten Andning i slutet av november då den långa flugfiskesäsongen var över. Då uppstår dels en längtan till nästa säsong och dels blir det tid över för andra aktiviteter.

Jag har ofta fått frågan hur jag kan lägga så mycket tid på min passion/livsstil och har inte riktigt hittat något bra eller tydligt svar då det ger mig så enormt många inre belöningar att flugfiska. En flugfiskekompis, Niklas, verkade känna mig bättre än mig själv när han sade –Du är väl lite som jag, du flugfiskar för att komma bort från bruset?

Gjort 28-dagars kurs i Medvetna Andning

Med åren har det blivit allt mer så, och därför började jag intressera mig för alternativa sätt att komma bort från bruset och uppnå inre ro, även när flugfiskespöna ligger i ide i garderoben. Valet blev en 28-dagars kurs i Medveten Andning.

Vad har jag då gjort under de 28 dagarna? Kort sagt har jag börjat sova med tejpad mun, träna avslappningstekniker med Relaxatorn en kvart varje morgon och kväll, samt börjat träna med stängd mun. Hur har jag haft tid med det? Innan kursen var min attityd ”om jag tränar en timme, får jag energi för två timmar tillbaka”, med lärdomen att jag mår bättre, orkar mer, blir mer fokuserad och kan lägga energi på rätt saker efter ett träningspass.

För några år sedan blev mina sömnstörningar allt tydligare när jag var inne på sociala medier på datorn innan jag gick till sängs. Det slutade jag med för ett år sedan och min sömn blev genast bättre, men jag vaknade fortfarande lätt av störande ljud. Jag blir ofta ”trökad” för att jag inte har en smartphone, men det är ett medvetet val för att jag är så dålig på att mulititaska.

Tidigare var mitt koffein- intag obegränsat

I stället för att rikta fokuset utåt, eller rättare sagt nedåt i en smartphone, när jag väntar på en buss, sitter fast i en telefonkö, eller väntar på ett försenat tåg, har jag sett det som en möjlighet att rikta fokuset inåt på min Medvetna Andning.

Hur såg det ut innan? Trots att jag tränat fysiskt regelbundet och inte är överviktig har jag haft ett förhöjt blodtryck. Har haft sömnstörningar och varit väldigt ljudkänslig och lättväckt. Även om det kanske inte märkts utåt har jag haft en inre stress och prestationsångest, framförallt om jag ska hålla föredrag, gå på dejter eller ha svåra samtal.

Mitt koffeinintag var obegränsat och när jag väl började äta godis eller kakor kunde jag inte sluta förrän påsen var tom. Lite så var det med flaskan och alkoholen i mina sena tonår, innan flugfisket kom in i mitt liv och gav det lugn jag kanske sökte i de bortglömda och preskriberade tonårsfyllorna.

Resultaten är “oroväckande bra”

Hur har det gått? Resultatet är ”oroväckande bra”. Mitt blodtryck har sjunkit till en hälsosam nivå. Min inre stress har minskat och mina hjärnspöken har slutat gäcka mig. Jag kan inspireras och se utmaningar i sådant jag kände rädslor inför det gör mig mer avslappnad och följsam inför dem jag möter. När jag börjat sova med tejpad mun sover jag djupare och vaknar utvilad.

Avslappningsövningarna som handlar om att andas in och ut genom näsan, tyst, rytmiskt, lugnt och lågt med magen gör att jag kan hålla ett klart fokus och känna mig närvarande i mötet med andra människor, istället för att ha tankarna på helt andra håll. Sötsuget har minskat och mitt behov av kaffe likaså.

När jag promenerar kommer jag på mig själv att luktsinnet blivit bättre då jag kan känna rökdoft på långt håll. Den mest förvånande effekten är träningen med stängd mun. Jag har inte ökat min träningsdos, endast börjat träna med stängd mun. Först lugnare yogapass sedan har jag successivt gått över till mer ansträngande pass. Effekten har blivit att jag känner mig starkare, uthålligare och att jag återhämtar mig snabbt efter tuffa pass.

Nu tränar jag till och med grit-cardio (högintensivt konditionspass) med stängd mun och upplever att jag får en inte tidigare upplevd endorfinkick efter passen. Kanske är det det som långdistanslöpare kallar för ”runners high”?

Medveten Andning har snabbt blivit min mentala korkek

Ensamhet, tystnad och tristess skrämmer mig inte utan är tillfällen för nödvändig hjärnvila som är en förutsättning för att min kreativitet ska vakna.

Medveten andning har snabbt blivit min mentala korkek. Därför är mitt val att lägga några tusenlappar på att gå en Instruktörskurs i Medveten Andning, istället för att köpa en Smartphone, självklart.

Jag har ett introvert psyke och ett behov av självsamhet för att reflektera, gå ner i varv och komma bort från bruset för att ha balans och känna inre ro. Det gör också att jag lätt snöar in på saker som jag tycker är intressanta och ger mig inre belöningar.

Att börja med Medveten Andning känns som en lika stor milstolpe i mitt liv som när jag fångade den första harren med flugspö för 30 år sedan. En känsla av att det här vill jag göra så ofta jag kan i resten av mitt liv. Jag kommer att hålla på med Medveten Andning till mitt sista andetag.

Alla hälsovinster gjorde att jag ville fördjupa mig i ämnet

Uppdatering juli 2019: Jag började med Medveten Andning i november 2018, vilket nu är cirka åtta månader sedan. Även om det kändes lite konstigt att sova med tejpad mun de första nätterna så gick klev jag över denna “först-försämringströskel” ganska snabbt. Redan efter några nätter vaknade jag och kände mig utvilad utan att jag sovit längre tid.

De vinster jag kunde se efter de inledande 28 dagarna av andningsträning var följande:

 • Förbättrad sömn
 • Mindre oro = ökat lugn och fokus
 • Lägre blodtryck
 • Jämnare humör
 • Ökad energi
 • Bättre fysisk och mental uthållighet

Dessa vinster gjorde att jag valde att fortsätta med Medveten Andning och fördjupa mig i ämnet, vilket gjorde att anmälde jag mig till Instruktörskursen. Det passade mig perfekt med Webbinarium eftersom jag arbetar heltid på dagarna.

Instruktörskursen har tagit mig till nästa nivå

Jag tycker att Anders kan konsten att hålla föreläsningar utan att tappa fokus och hålla intresset uppe för åhörarna. Jag gillar upplägget med en reflektionsstund i början av varje lektion och hemuppgifter på slutet. Även om jag “slarvat” med hemuppgifterna så har jag prioriterat att fortsatta träna Medveten Andning varje dag.

För egen del innebär det att jag sover varje natt med tejpad mun. Dag ut och dag in tränar jag med Relaxatorn och tränar fysiskt med stängd mun. Jag använder Relaxatorn varje morgon i kväll och har märkt att jag känner mig mer koncentrerad när jag studerar och kör bil med den.

De senaste veckorna har jag kört spinningpass med tejpad mun. Det har gått bättre än förväntat och jag blir inte lika trött (troligen mindre mjölksyra och lägre puls) och efteråt har jag fått en sådan endorfinkick att jag nästan känt mig förälskad.

Jag känner en stark framtidstro och glädje

Den fördjupade träningen har på sikt gett följande vinster:

 • Sötsuget är borta. Innan jag började med Medveten Andning var jag ett riktigt kakmonster speciellt på eftermiddagarna då jag kände mig trött och behövde snabb energi.
 • Minskad alkoholkonsumtion. På senare år har jag inte varit någon högkonsument av alkohol, men de effekter alkohol kan ge på kort sikt som avslappning, mer närvaro och ha mod att bjuda på sig själv, upplever att jag får genom att träna Medveten Andning regelbundet. Betydligt hälsosammare och billigare.
 • Har vågat börja sjunga när jag spelar gitarr och tycker att rösten blir bättre tack vare Medveten Andning och träning med Relaxatorn
 • Känner mig harmonisk, energisk och fokuserad
 • Får inga utbrott på teknik som inte fungerar, trafikanter som bryter mot regler och när mitt favoritlag förlorar i fotboll
 • Känner mig i bättre mental och fysisk form än någonsin trots att jag närmar mig 50 med jättars kliv
 • Känner mig modigare. Kan se framemot saker som jag undvikit, som “att stå i centrum” och hålla föredrag och att vara sårbar, eller att prova på nya beteenden och inte se bakslag som misslyckanden utan som en del i lärandet. Utmaningarna har gett utveckling och energi på lång sikt fastän det fortfarande känns nervöst på kort sikt.
 • Ingen klagar på att jag snarkar längre efter att jag börjat sova med tejpad mun. Tidigare har åtskilliga personer klagat på mina snarkningar.
 • Känner mig mer koncentrerad och inte lika splittrad i tankarna, vilket gör att jag lär mig saker snabbare och spar energi
 • På något sätt känns det som en ryggsäck lättat från mina axlar. Tror att jag omedvetet burit på en massa rädsla och prestationsångest i onödan, som lett till undvikande beteende vilket tagit mycket energi på lång sikt fastän det känts bekvämt på kort sikt.
 • Jag känner en stark framtidstro och livsglädje
 • Har blivit bättre att lyssna på andra och på mig själv. Är mer nyfiken på andras perspektiv än tidigare och när jag är lugnare inombords leder det till mycket bättre samtal och relationer.

Tusen tack för denna enkla metod som gör mig så harmonisk och fokuserad!

Keep up the good work

Mats Ädel, 47 år, Gävle, filosoferande flugfiskare, frivårdsinspektör och nybliven andningsnörd

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks