Förbättrad andning bidrog till mitt världsrekord

Förbättrad andning bidrog till mitt världsrekord

Som fridykare och yogi har jag länge vetat att man andas bäst genom näsan (det är ju det den är till för), men den största fördelen har jag märkt när jag bestigit höga berg. Jag har genomfört klätterutmaningen 7 summits och nått toppen på det högsta berget på varje kontinent på första försöket. En stor del av att lyckas med bergsbestigning och hög höjd handlar om att andas rätt.

Man tar upp lite mer syre när man andas genom näsan, man andas mer sällan och lägre vilket sänker pulsen något och trycksätter lungorna bättre så att man tar upp mer syre. Alltså helt klart intressant för högre höjd. När man andas genom näsan värms dessutom luften upp och fuktas mer innan den kommer ner i luftvägarna vilket gör att lungorna mår bättre. Och – det funkar!! Jag har inte haft en tillstymmelse till huvudvärk eller problem med höjden. Så fort jag känt av lite tryck så har jag fokuserat på bättre andning och trycket har försvunnit.

Väldsrekord i fridykning och bestigit Mount Everest

Jag är mycket nöjd med andningsträningen och den har gjort att jag känner mig mer harmonisk. Andning genom näsan både när jag tränar och gör andra saker känns nu helt naturligt. Min förbättrade andning har bidragit till att jag lyckats blir högst och djupast i världen genom att slå världsrekord i fridykning då jag nådde 126 meters djup på ett andetag och även kunnat bestiga Mount Everest på 8 848 meters höjd.

I mitt arbete som föreläsare och coach ger jag numera också instruktioner om hur mina klienter kan göra för att förbättra sin andning, både vid träning och i vardagslivet. Jag tror att andning med motstånd förbättrar andningsmuskulaturen och är samtidigt ett perfekt verktyg för att dra ner på andningsfrekvensen och öka avslappningen. Jag tycker att Relaxatorn är en perfekt träningsmetod när man till exempel sitter och läser eller behöver jobba vid datorn. Den bättre andningen ger mig ett större lugn och fokus. När jag håller mina kurser i fridykning så får alla kursdeltagare en Relaxator.

Annelie Pompe, 37 år, Hönö, Äventyrare, föreläsare, författare, fotograf mm

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks