Datanörd gick från åttioåring till tjugoåring tack vare andningen

Datanörd gick från åttioåring till tjugoåring tack vare andningen

Ursäkta kommande ordval, men FY FAN vad jag är nöjd med den lilla apparaten! Relaxatorn får 10 av 10 poäng! Haha !!! 😀 Under min uppväxt har jag spenderat tusentals timmar framför datorn, ätit snabbmat och mikromat och druckit 1½ liter light-läsk per dag. Att resa mig upp och gå de 10 metrarna från datorn till köket påminde mig varje gång om min katastrofala kondition, som mer liknade en 80-åring än en tonåring. Min andning satt troligtvis så högt uppe i bröstet som det överhuvudtaget är möjligt.

Min skolios har hindrat mig från att andas lågt

Sedan jag var liten har jag haft diabetes, dåligt självförtroende och varit överviktig. Allt sittande framför datorn i onaturliga ställningar har get mig en dålig hållning, så kallad gamnacke, och gjort att jag fått vridningar i kroppen och utvecklat skolios (sned rygg). Mina ryggproblem är ungefär en 7:a på en tiogradig skala.

För två år sedan var jag urless på att känna mig gammal i en ung kropp och bestämde mig för att börja styrketräna. Vinsterna kom redan efter bara några dagar i form av bättre självförtroende och ökat inre lugn. På den korta tiden hann jag ju inte lägga på mig några muskler eller få bättre kondis och nu i efterhand förstod jag att självförtroendet kom tack vare andningen.

Styrketräning gav kontakt med diafragman

Styrketräningen, som bland annat gick ut på att stärka de djupa magmusklerna, gjorde underverk på alla områden i mitt liv och den största anledningen var att träningen fick mig att upptäcka kraften i det låga diafragma-andetaget. Insikten vilken kraft som finns i att använda diafragman är det bästa som hänt mig.

När jag försöker andas ut luften med hjälpmusklerna i rygg, bröst och nacke istället för att reglera insug/utblås med diafragman blir jag lätt yr i huvudet.

Jag har gått från att vara en av de hispigaste, mest omogna och osäkraste personerna till att bli en lugn person med ett stort självförtroende! Faktum är att det är inte många människor jag träffat som har samma förmåga att behålla lugnet som jag. Från att ha levat uppe i huvudet har jag blivit mer grundad och flyttat in i min kropp igen.

Efter sex månader blev jag tyvärr skadad och tvingades sluta träna. Då tappade jag min andning och kontakten med min diafragma. När jag tappar andningen och återgår till min tidigare ytliga andning blir jag som Quasimodo och så svag så det är helt otroligt. Därför blev jag helt förkrossad när jag tvingas sluta träna.

Mentalt har jag alltsedan dess vetat hur jag ska andas, men praktiskt har jag inte lyckats få till det. Det är nu 1½ år sedan jag tvingades sluta styrketräna och varje dag sedan dess har jag tänkt på och letat efter lösningar på hur jag ska göra för att komma i kontakt med min andning igen.

Från åttioåring till tjugoåring

På grund av mina fysiska komplikationer som skolios så har jag väldigt svårt att hitta vissa muskler då ryggraden är vriden åt olika håll. Och när vissa muskler blir tröttare än andra så försvinner förmågan att andas väldigt lågt. Relaxatorn löser detta problem. Den har hjälpt mig att åter komma i kontakt med diafragman och min låga andning som jag längtat så efter.

Det tog inte mer än ett par dagar och gav precis de resultat jag förväntat mig – dvs bättre sömn, väldigt bra humör, självförtroende, väldigt avslappnad sinnesstämning, slutat överanalysera saker. Har även märkt att min fysiska uthållighet har ökat dramatiskt!

När jag är hemma har jag Relaxatorn hängande runt halsen och tar till den så snart jag märker hur andningen sticker iväg och blir snabb och ytlig. Totalt blir det kanske inte mer än ca tio minuters träning per dag. Men det räcker då effekten av en minuts träning kan sitta i under flera timmar!

Ibland tränar jag mer fokuserat med Relaxatorn för att styrketräna diafragman. Lägger då all uppmärksamhet på att följa andningen och uppleva vad som sker i kroppen när nederdelen av bröstkorgen expanderar och diafragman rör sig nedåt när jag andas in. Under de sex månaderna som jag styrketränade vaknade jag till liv och Relaxatorn har hjälpt mig att återigen bli fullt ut levande.

Mina ryggproblem har gjort mig väldigt kroppsmedveten och det är tydligt hur en bra andning gör att jag blir mycket mindre spänd eftersom rätt muskler slappnar av. Idag känner jag mig inte som en åttioåring längre utan som den tjugoåring jag faktiskt är!

Massor av energi

Min energinivå är numera konstant hög. Det är som en switch i kroppen – när jag slår på den låga andningen kan jag göra nästan hur mycket som helst. Jag har en racercykel och kan cykla hur långt som helst utan att bli trött. Mina cykelkompisar är jätteförvånade och undrar vad som har hänt då de har tränat mycket mer än jag men blir trötta snabbare.

Jag jobbar som hemstädare och när jag tappar andningen orkar jag inte städa mer än ett hus innan jag är helt slut. När jag andas bra kan jag utan problem städa fyra hus och när jag kommer hem åka inlines 3-4 mil utan att bli trött. Otroligt!

Magen är så mycket bättre

Alla mina hälsoproblem genom åren har gjort mig väldigt intresserad av hälsa. Läsken är utbytt mot vatten och mina kostvanor kallar jag numera för optimalistisk, dvs jag äter en optimal kost för min kropp. Det innebär mycket grönt. Jag äter också mindre portioner än tidigare.

Samtidigt så fungerar ändå ingenting i magen när andningen är ytlig. Men när diafragman däremot knådar tarmarna händer galna saker. Förbränningen har ökat. Gaser och uppblåsthet har försvunnit. Toalettbesöken är regelbundna och smidiga då jag inte behöver krysta lika mycket.

Att få insikten och den praktiska erfarenheten av vad andetaget kan göra har varit det viktigaste för mig. Här har boken varit ovärderlig då den hjälpt mig förstå på djupet hur allt hänger samman. Jag brinner verkligen för att sprida denna enkla kunskap till andra. En låg andning gör att vi får ut så mycket mer av vår inre potential. När vi hittar andningen så faller allt annat på plats.

Linuz Bengtsson, hemstädare, 24 år, Malmö

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks