Medveten andning har gjort att min astma nästan helt försvunnit

Medveten andning har gjort att min astma nästan helt försvunnit

Sedan jag gick andningskurs i juni har jag blivit väldigt medveten om hur jag andas i olika situationer i mitt dagliga liv – när jag sover, kör bil, jobbar, vid fysisk aktivitet m.m. Jag har haft astma sedan jag var liten och det är många somrar sedan jag varit så bra som jag är nu. Har nog bara tagit medicin en gång sedan vi träffades och då har jag spelat fotboll, jobbat hårt, jagat älg m.m. och verkligen varit i situationer där jag skulle behövt medicin för bara ett år sedan.

Numera kommer jag knappt ihåg att ens ta med medicinen när jag ska iväg.

Jag har klart mycket mer energi

I början tränade jag flitigt med andningsmotståndet i bilen till och från jobbet. Av olika anledningar föll denna rutin bort, men någonstans i bakhuvudet har jag hela tiden koll på andningen när jag kör bil. Oftast blir det inte mer än 4-5 lugna, harmoniska andetag per minut.

Min allergi mot pälsdjur har förbättrats kraftigt. Inte en gång sedan kursen har jag behövt ta ögondroppar, fått en nysattack eller att det börjat klia i ögonen på grund av att jag varit i kontakt med pälsdjur. Jag har också fått klart mycket mer energi, bland annat tack vare en förbättrad sömn.

Snarkar gör jag numera endast när jag har för mycket runt omkring som stressar mig och jag har svårt att gå ned i varv. Intressant är också att min andedräkt har förbättrats.

I många år har min ena näsborre varit mer eller mindre konstant täppt. Vid kameraundersökning har läkaren konstaterat att skiljeväggen är sned och föreslagit operation. Jag har dock valt att avvakta. Sedan jag började bli mer medveten om min andning har näsan sakta men säkert blivit litet mindre trång.

Idag andas jag nästan uteslutande genom näsan, även vid fysisk aktivitet. När jag var ute och sköt lerduvor häromsistens så tänkte jag på min andning och andades bara genom näsan. Det gick väldigt bra, bättre än det brukar, och det kändes som att en extra skärpa infann sig tack vare detta.

Elitidrottare jag masserar har ofta en spänd relation till sin andning

När jag fokuserar på min andning samtidigt som jag masserar så kommer jag lättare ned i varv. Detta gör att mina kunder också lättare kommer ned i varv under behandlingarna. Jag masserar många elitidrottare i Svenska längd- och skidskyttelandslaget och det är vanligt att man har en spänd relation till sin andning.

När jag får dem att slappna av under behandlingen, så förbättras andningen. Har även märkt att när jag får bålmuskulaturen att slappna av så är det lättare för dem att få en effektivare andning. Istället för att vara uppe i bröstet så kommer andningen ned i magen och den blir därmed effektivare.

Fredrik Rehnsbo, 35 år, Östersund, Curelia Hälsogruppen, massageterapeut i Svenska Skidskyttelandslaget

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks