Jag gick ned 10 kg på fem veckor

Jag gick ned 10 kg på fem veckor

Jag vill tacka min andningscoach Tina Karkulehto för att jag fått ta del av denna fantastiska andningsteknik. Tina har gett mig mycket lärdom under de 4 kvällar vi har träffats och gått igenom grunderna i Medveten Andning, Relaxator, muntejpning på natten och olika övningar. Efter några år med allt sämre hälsa fick jag år 2000 diagnosen SLE, vilket är en autoimmun sjukdom som går på inre organ som hjärta, njurar, lever och centrala nervsystemet.

Även lungorna är påverkade vid SLE vilket har gjort att jag haft mycket lungproblem genom åren. Sedan 2004 har jag varit sjukpensionär på halvtid och sedan ett år tillbaka är jag sjukpensionär på heltid.

Jag har hittat en vändning i livet

Inte trodde jag att man kunde förbättras så fort av att andas medvetet! Men en sak är säker – det funkar!!! Medveten Andning är det bästa jag stött på och det känns som att jag har hittat en vändning i livet. Man kan faktiskt jobba sig till en bättre hälsa bara genom att andas bättre. Känner mig mycket lugnare, gladare och piggare. Och huvudet fungerar mycket bättre 🙂

Jag använder mig av Relaxatorn så mycket jag bara kan, vilket kan bli flera timmar om dagen. T.ex. när jag har tvättstugan. Då den ligger i trapphuset bredvid blir det en del kånkande hit och dit flera gånger om. Jag använder alltid Relaxatorn vid sysslor i hemmet, förutom i duschen haha! Har inte riktigt blivit vän med tejpen än då jag får litet panikångest. Men försöker använda tejpen i alla fall varannan natt.

Min hjärtläkare är väldigt intresserad av min andningsträning

Trots att jag haft stora hälsoproblem i snart 20 år och haft mycket kontakt med sjukvården har jag aldrig fått frågan om hur jag andas. Normalt träffar jag min kardiolog (hjärtläkare) en gång per år. Till min stora glädje är han väldigt nyfiken och intresserad av vad jag håller på med vill nu att vi ska träffas var tredje månad för att följa min utveckling.

Jag tar många olika mediciner och även om jag inte minskat på mediciner ännu ska det bli väldigt intressant att se vad andningsträningen kan göra. De elva!! mediciner jag tar är:

SLE

 • Alendronat 70 mg 1 tab/vecka – för benskörhet
 • Plaquenil 200 g 1 tab/dag – för inflammationer (anti-malaria medicin)
 • Folacin 5 mg 1 tab/dag lördag till onsdag varje dag – folsyra (b-vitamin)
 • Prednisolon 2,5mg 1tab/dag – för inflammationer (kortison)
 • Metotab 2,5mg 8 tab/varje torsdag kväll – cellgifter
 • Kalcipos-D forte 500mg 1 tab/dag – för benskörhet

HJÄRTAT

 • Bisoprolol 5 mg 1 tab/ morgon och kväll – för att sänka pulsen
 • Cordarone 200 mg 1 tab/dag – för att minska hjärtflimmer
 • Cozaar 50mg 1 tab/dag – för hjärtat
 • Warfarin 2,5 mg intag enligt ord. – blodförtunnande

SKÖLDKÖRTEL

 • Euthyrox 1tab 50mg / dag

Min dröm är att kunna bli av med kortisonet och medicinerna för min sköldkörtel och hjärtat och att gå ned i vikt.

Mindre stress och ångest

Tidigare hade jag mycket panikångest. Tack vare andningsträningen har jag blivit mycket lugnare och oroar mig inte lika mycket. Förut målade jag alltid upp det värsta scenariot för minsta lilla grej. Hade så himla lätt för att stressa upp mig och fick panikångest bara av att gå till affären.

Nu när jag har lärt mig detta med Medveten Andning så kan jag kontrollera detta bättre och det går över fortare. Ta det lugnt, andas, säger jag till mig själv. Jag har fått en inre ro och harmoni i kroppen.

Mitt humör är också mycket jämnare, något jag märker redan på morgonen när jag vaknar. När jag åker bil skriker eller gapar jag inte på alla bilister och cyklister längre haha. Bryr mig inte om dem längre.

Jag har gått ned 10 kg på fem veckor

Jag är gravt överviktig och det började några år innan jag fick diagnosen SLE. I takt med att jag började må sämre så orkade jag inte röra på mig lika mycket vilket gjorde att jag började lägga på mig vikt. Och alla mediciner jag tar, som kortison, har också bidragit till att viktuppgången fortsatt.

Innan jag började andningsträna vägde jag 147 och på bara 5 veckor har jag gått ned 10 kg till 137 kg. Och detta bara genom att andas!

När jag började använda Relaxatorn och träna diafragman kom magen igång. Jag har också förstått att fett inte kan förbrännas utan syre och att andningsträningen ger en bättre syresättning som ökar fettförbränningen.

Blir inte lika andfådd när jag rör på mig

Min kondition har blivit sämre och sämre och jag har nästan blivit andfådd bara av att prata. Jag har svårt att röra mig och går med rullator sedan tre år tillbaka. Men nu går det lättare och lättare och min kondition har förbättrats.

Det bästa av allt är att jag inte låter som en visselpipa längre eller att det bubblar i bröstet när jag aktiverar mig lite mer ansträngande. Jag har haft lite astmaliknande besvär förut men det är nu borta! Helt underbart!

Blir väldigt lätt andfådd när jag är ute och går. Försöker andas så mycket jag kan med stängd mun. Har lärt mig att när jag rör på mig och börjar andas häftigt så har andningen hamnat uppe i bröstkorgen.

Då stannar jag numera upp och andas långsamt in och ut genom näsan och då försvinner ”flås-andningen”! Näsandning lugnar ned mig mycket och pulsen går ned snabbare.

Jag längtar efter att komma igång och cykla nu när våren kommer. Då ska jag ta med mig Relaxatorn.

Så många förbättringar på så kort tid med så liten ansträngning

Första träffen med Tina fick vi svara på frågorna i Andningsindex. Jag skrapade bara ihop 33,5 poäng av 100 möjliga. Då lägsta poäng är 20 så var det uppenbart att min andning kunde förbättras. Efter fyra veckors andningsträning har poängen mer än dubblerats till 79, otroligt! I utvärderingen fick vi poängsätta 10 olika områden och som du kan se har jag upplevt en stor förbättring inom de flesta områden.

 • Huden har blivit helt annorlunda och jag har fått ett helt annat lyster i ansiktet.
 • Förmaksflimmer, som jag haft problem med sedan 2010, har minskat. Har inte alls lika mycket flimmer längre.
 • Sköldkörteln har jag haft problem med i över 5 år och det är först nu sedan jag börjat med Medveten Andning som det börjat hända saker.
 • Blir inte lika andfådd när jag pratar längre. Något som folk i min omgivning lagt märke till.
 • Gäspar inte lika mycket på kvällarna längre. Gissar att det är för att jag inte får syrebrist längre.
 • Mitt morgonhumör är mycket bättre. Känner mig piggare och gladare.
 • Min täppta näsa är mycket bättre nu.
 • Temperaturen i kroppen har stabiliserat sig och jag känner mig inte så febrig längre. Brukade ofta vara varm och svullen i mina leder men det har bättrat sig.
 • Har en inhalator-spray som jag blivit instruerad att använda morgon och kväll så länge jag lever, vilket jag gjort i många år. Denna har jag dock inte behövt använda överhuvudtaget sedan jag började andningsträna för 5 veckor sedan.

Hoppas kunna inspirera andra

Att det kan hända så mycket med kroppen med Medveten Andning fanns inte på kartan. Jag ångrar inte en sekundmeter att jag påbörjade 28-dagars andningsträning. När jag läser ovanstående så ryser jag faktiskt. Hoppas verkligen att min berättelse kan inspirera andra! De kan få ett nytt liv!

Jag har inspirerat en grannpojke som har astma att förbättra sin andning. Tidigare tog han astma-medicin 6-7 gånger per dag och nu är han nere i endast en gång per dag. Han öppnar knappt munnen längre när han spelar fotboll och handboll och tack vare det har han mycket lättare att andas. Jag har nu införskaffat en Relaxator som jag ska ge honom på hans 10-årsdag 🙂

Diana Andersson, sjukpensionär, 55 år, Eskilstuna

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks