Sömnapné ett minne blott tack vare tejpad mun

Sömnapné ett minne blott tack vare tejpad mun

Runt 2001 i Key West, USA, märkte jag att det blev riktigt dåligt med sömnapnén. En morgon hade jag nog haft andningsuppehåll i flera minuter för det tog 2 timmar innan jag såg klart. Innan dess hade jag inte tänkt mer än att ”jaja, det är väl sådant som händer”. När jag kom tillbaka till Sverige 2003 var det så illa att jag gick till Sofiakliniken. Där gjorde jag tester under 2004 till 2006 som visade att jag hade medel till svår sömnapné.

Jag köpte en tempurmadrass, vilket var kanonbra. Har samma än idag och kan inte tänka mig att vara utan den. Jag lade in täcken och liknande under madrassen så att jag hade en hyfsad vinkel uppåt och sov lite åt halvsittande hållet.

Tänkte pierca tungan för att bli kvitt sömnapnén

När vi var nere ett gäng i Algarve 2008 för att titta på golfbanor för framtida golfklubb så var en kille med som hade en sån där andningsmask (CPAP-mask) och jag tänkte ”aldrig i helvete”, eftersom de på Sofiakliniken sa att jag nog borde skaffa en sådan.

Då kom jag på idén med att pierca tungan för att se till att den inte kunde ramla ner i halsen, vilket jag dock blev avrådd att göra.

I sammanhanget blev jag faktiskt också formaldehyd-förgiftad när vi byggde om ett kryssningsfartyg i Uddevalla, vilket gjorde andningen svårare (något jag förstod i efterhand).

Genombrottet kom med tejpen på natten

Jag gjorde alla tänkbara naturmetoder – tog bl a håranalys och gjorde örtrensningar för att bli av med gifter och köpte dom små kannorna som man sköljer näsan med. Men det räckte inte. Runt 2009 insåg jag att när munnen är stängd så kunde inte tungan ramla ned. Jag testade då att tejpa för munnen, vilket var succé! Numera gör jag det varje natt.

Jag sover som aldrig förr och vet att det funkar för munnen är inte torr när jag vaknar. Skulle jag någon gång glömma att tejpa munnen så vaknar jag oftast runt 3-4 på morgonen, men med tejpad mun sover jag gott hela natten.

Jag trodde jag var ensam om detta med att tejpa munnen på natten så därför var det extra kul att stöta på din sida och läsa om andra som fått samma positiva effekt som jag. Sömnapnén som plågade mig i många år är nu historia och jag har inga kvarvarande men!!

Jag har också märkt att sömnapné verkligen är associerat med fetma. När jag bodde i Key West var jag överviktig fast det inte syntes så mycket för det var väl fördelat. Nu väger jag 15 kilo mindre.

Jag har haft problem med täppt näsa ända sedan jag var befälselev på Broströms flotta och fick en infektion i Indien 1965. Men näsan är numera öppen och bättre än någonsin, den har nämligen blivit mindre täppt i takt med att jag andats mer och mer genom näsan! Jag har till och med munnen stängd på dagtid när jag sitter vid skrivbordet och jobbar.

Blir mindre trött när jag idrottar

Har alltid sportat och spelat squash/tennis/golf och ska delta i SM i Racketlon på lördag söndag – och 09:30 idag är det generalrepetition!! Lite skryt också – blev silvermedaljör på SM i Squash i mars + även året innan…..så det är väl ganska OK eftersom jag nu är på 68e året! Jag kan springa uppför Hammarbybacken 5-6 gånger och är faktiskt mindre trött efter 5:e gången än efter den 1:a. – konstigt.

Jag andas också i din apparat Relaxatorn naturligtvis. Blir väl ca 15 minuter 2-3 ggr i veckan. Jag måste väl lägga till att jag sedan 1997 dagligen gör de 5 Tibetanerna vilket troligtvis bidragit till att jag har så låg puls och lågt blodtryck. Blodtrycket är idag på 105 genom 60 och vilopulsen på 45 (nästan lite lågt överlag men bättre än motsatsen).

Sedan är jag tydligen svensk mästare i att lämna blod – är uppe i 316 givningar just nu. Folk säger att detta inte är bra men det tror jag inte ett ögonblick på – man tränar ju kroppen att göra färska röda blodkroppar. Att tejpa för munnen, använda näskanna för att rengöra näsan samt andas i Relaxatorn berättar jag om för alla kompisar och dom inser att det förmodligen är bra.

Percy Sundquist, 68 år, Stockholm

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks