27 År av svår migrän nästan helt borta med rätt andning

27 År av svår migrän nästan helt borta med rätt andning

Fär ungefär ett halvår sedan lyssnade jag på två podavsnitt med Anders Lönedal, som handlade om lymfsystemet. Eftersom jag sökte efter en lösning på mitt problem med lymfödem, ben som svullnar upp under dagen, så lyssnade jag noga. Jag blev minst sagt förvånad när lösningen i första hand skulle vara att andas bättre; djupa andetag och alltid genom näsan, samt vissa övningar där man bland annat rörde på axlarna och gjorde tåhävningar. Jag ska erkänna att det inte blev nån som helst förbättring vad det gällde mina svullna ben, men däremot fick det en helt oväntad effekt: Den svåra migrän, 1-2 gånger per vecka, som jag haft i 27(!!!) år försvann nästan helt, omgående!

När min migrän har varit som värst, eller när jag inte hunnit ta medicin i tid, så har jag legat på badrumsgolvet och skrikit av smärta, tårarna har sprutat och jag har kräkts så många gånger att det till och med har hänt att jag har kräkts blod. Ibland har jag tagit en hästdos medicin: två bamyl, två citodon (morfinderivat) och sen maxdos triptaner (migränmedicin), och ändå har jag haft ont.

Jag har med åren blivit bättre på att medicinera, men det har i snitt rört sig om två doser per vecka av den tyngsta migränmedicinen (triptanerna). Jag har tackat nej till att blockera nerver i nacken med botox, och jag har inte heller velat göra en migränpiercing… för jag har hela tiden hoppats på att jag en dag skulle hitta felet och kunna fixa det för all evig framtid! Men att det skulle handla om att jag hade andats fel kunde jag väl aldrig drömma om!

Varför har ingen sagt nåt!?!

Nu, när min migrän blivit dramatiskt mycket bättre, så är jag naturligt nog jätteglad, med också väldigt upprörd! All smärta, alla tårar, alla gånger jag kräkts magen ut och in, alla mediciner, läkarbesök, dieter och alla pengar jag lagt på komplementär medicin… Hade jag verkligen ”bara” andats fel? Hade denna enkla kostnadsfria lösning funnits till hands hela tiden? Så nära mig, utan att jag visste! Bättre sent än aldrig, absolut, men varför hade ingen sagt nåt!?!

Jag tänker bland annat på den högavlönade neurolog som jag gick hos för att göra en full migränutredning. Tänk om han under sin långa läkarutbildning lärt sig vilken betydelse andningen har! Då hade jag kanske blivit skickad på andningskurs istället för att få recept på starka mediciner som belastar kroppen och som botar ingenting! Men även människor som jobbar med komplementär medicin kanske borde börja med att se till att folk andas rätt? Grundläggande kunskap saknas verkligen hos de flesta när det gäller vårt mest grundläggande behov: att andas!

“Ditt hjärta slår dubbelslag eller extraslag HELA tiden!”

I början av detta året (2019) trillade boken Medveten Andning in i mitt liv och då insåg jag verkligen hur fel jag hade andats, antagligen i hela mitt liv. Och jag häpnade över vilka konsekvenser det kan ha på vår hälsa! I boken finns tydliga och specifika instruktioner för hur vi bör andas, så jag kunde nu förbättra min andning ytterligare. Och nåt så enkel som en bild på diafragman, och hur den jobbar, fick mig att äntligen förstå vad ”andas med magen” faktiskt innebär!

Nu lättade mitt lymfödem en aning, men blev långt ifrån bra. Däremot fick jag en oväntad förbättring av något annat: mina hjärtproblem! Mitt hjärta har slagit sanslöst oregelbundet i många år. Efter en omfattande hjärtundersökning för några år sen, satt jag mitt emot min hjärtläkare som spände ögonen i mig och sa med eftertryck: ”Du har dubbelslag eller extraslag HELA tiden!”

Och utöver det hjärtklappning med jämna mellanrum. Ett blodprov gav även indikation på hjärtsvikt och att vänster kammare var lite förstorad. Och detta i kombination med cystor på hjärtsäcken och lymfödemet förstås, som också kan ha med hjärtat att göra.

Mitt hjärta har blivit så lugnt sedan jag började andas rätt

Förutom mycket hjärtflimmer i släkten, har jag inte någon annan riskfaktor. Jag röker inte, dricker sällan alkohol, ingen övervikt, lågt blodtryck, äter bra mat. Men där fanns en riskfaktor som varken jag eller min läkare kände till: dålig andning!

Tidigare kunde jag ibland undra, när jag lagt mig på kvällen, om jag alls skulle vakna igen. Hjärtat skenade, och då helt i otakt. Ganska ofta väcktes jag mitt i natten på grund av samma galna hjärtklappning. Efter större fokus på att andas rätt blev hjärtat så lugnt, så det kändes nästan som om det inte slog alls, och istället kunde jag (innan jag vant mig) vakna av känslan att det stod helt still!

Det ska bli väldigt intressant att se vad min nästa hjärtundersökning visar!

Jag får fortfarande lättare migrän ibland, men det går över av sig själv ganska snabbt och utan mediciner. Och hjärtat har emellanåt stunder med dubbelslag. Men eftersom min andning fortfarande är långt ifrån optimal, så hoppas jag att dessa symtom helt ska försvinna vartefter min andning blir allt bättre!

Vill inte vara utan min muntejp en enda natt

Jag har ganska nyligen börjat tejpa munnen på natten. Ska erkänna att jag först tyckte det verkade helt sinnessjuk att sova med tejpad mun, men nu vill jag inte vara utan muntejp en enda natt! Nu vaknar jag på morgonen med en känsla av att ha balsam i kroppen, det känns mjukt och behagligt istället för stelt. Så det är ingen tvekan om att jag har andats genom munnen även när jag sovit!

Det är naturligtvis inte säkert att alla med migrän och hjärtfel skulle få samma förbättring som jag, men det finns så många olika åkommor som skulle kunna lindras, eller till och med botas, men en förbättrad andning! Det krävs att kunskapen sprids, i synnerhet bland vårdpersonal! Kanske andningsträning redan på dagis? Som sen fortsätter under alla skolår?

Hjärtfel och svår migrän, det är inga småsaker precis! Det är på tiden att sjukvården vaknar! För det kostar ingenting att andas rätt, men det kan däremot bli väldigt kostsamt att andas fel!

Johanna, 46 år, Sollentuna

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks