Relaxatorn ovärderlig inför direktsändningar i radio

Relaxatorn ovärderlig inför direktsändningar i radio

Relaxatorn har varit ovärderlig inför flera tyngre direktsändningar i P3. Efter bara några minuter är min kropp avslappnad, stressen bortsmält och mina tankar klarare – och programmen blir därefter. Det är oerhört värdefullt i mitt yrke. 

Läs gärna min recension av boken Medveten Andning nedan.

Äntligen! Boken Medveten Andning förändrar dig, ett andetag i taget. Jag kan rakt av säga att inget jag tidigare har läst eller tagit del av på ett så tydligt och motiverande sätt förklarar hur andningen påverkar dig.

Ett par ögonblick med en plastpåse över huvudet. Den behöver inte ens sluta tätt om halsen. Eller vad sägs om erbjudandet att få hyperventilera kraftigt i en hel minut, eller åtminstone så länge att dina lemmar börjar sticka och domnar lite. Jag menar, det finns enkla metoder att ta till för den som behöver övertygas om hur viktig andningen är får vårt välmående, såväl fysiskt som psykiskt.

Många fattar faktiskt att det är viktigt att andas. Syre är ju bra!?! Lösningen är ofta flåsiga yogapass, aerobiska aktiviteter eller nån sorts power walking där blåsbälgen får ta i som stora stygga vargen vid det tredje, murade grishuset. Mer och häftigare andning gör inte jobbet. En väl avvägd andning gör jobbet. Varför? För vi andas inte bara för att ta in syre, vi andas framförallt för att bibehålla en balans mellan gaserna syre och koldioxid.

När andningen blir häftig tar vi in för mycket syre (ja, det går) och vi blåser samtidigt ut för mycket koldioxid. Summa summarum hyperventilering, akut eller smygande under radarn, och det kan snabbt få till följd att blodet ser förbannat fint och syresatt ut, men varenda cell i kroppen just har fått en plastpåse över huvudet. När koldioxidnivån blir för låg kan syre nämligen inte levereras till vävnaderna på ett effektivt sätt. Och det är ett problem. Vad ska du göra nu då? Jo, du kan läsa Anders Olssons nya bok Medveten Andning. Jag har läst en hel del böcker där andning antingen varit huvudämne eller utgjort en vital del. Om jag skulle måtta längden på boktraven skulle det säkert genera somliga (alla ni snuskhumrar där ute) och tråka ut andra.

Jag sysslar också med en rysk kampsport som har särskild emfas på andningen i alla lägen. Jag kan rakt av säga att inget jag tidigare har läst eller tagit del av på ett så klart, elegant, användarvänligt och motiverande sätt förklarar hur andningen balanseras, hur den balansen sprider sig i hela din kropp och hur du avgör om just din andning har förbättringspotential, som just boken Medveten Andning.

(Läs med löjlig och nasal röst:)

– “Men min personlige yogi på SATS sa att jag ska andas såhär!”

(Läs med pondus:)

– “Kan hända, men läs Medveten Andning först och ta sen ett eget beslut.”

(Läs med upplyst och helig röst:)

– “Men mina chakran, min kundalini – hur ska den kosmiska orgasmen kunna komma om jag inte….”

(Med PONDUS:)

– “Läs Medveten Andning först. Fråga sen, om du behöver.”

(Du fattar galoppen, tror jag.)

Poängen är att om du är rustad med vetskap om hur andningen funkar, hur syret levereras, allt positivt som koldioxiden gör för dig (nej, den är inte bara en restprodukt eller en växthusgas) kan du få alla kroppens system, alla aktiviteter, all yoga och all “yoga” (blink, blink SATS, Sportlife och allt vad ni heter) att fungera bättre och ta dig dit du vill. Och ja, en medveten andning betyder faktiskt att du sannolikt får hela livet att fungera bättre. Metoden Medveten Andning sker så långt det är möjligt genom näsan, den är diafragmatisk och djup. Det betyder inte automatiskt betyder att du andas stor volym luft, utan bara att rätt delar rör sig och att luften når djupt i lungorna. Andningen är långsam och rytmisk, och den är också tyst.

Den är också anpassad efter kroppens energibehov i ögonblicket. Om du fixar till de fem principerna på bara en del av dygnets ca 25 000 andetag kommer din kropp att uppleva omedelbara förbättringar, från cellnivå och uppåt. Det betyder till exempel att:

  • Din stressnivå sjunker och din energinivå stiger
  • Din återhämtningstid från sjukdomar minskar, och motståndskraften ökar
  • Du blir en bättre lyssnare, tänkare och ja… kärlekspartner. (Potentiellt. Tankar lugnar sig, hjärnhalvor och nervsystem balanseras och du blir mer närvarande i din kropp, som känns skönare. Så mycket kan vi säga.)
  • Du sover bättre och vaknar mer utvilad
  • Din kropp förbrukar resurser lugnt och sliter inte ner dig lika snabbt. (Kan man leva längre av att andas bättre?)
  • Du får tänder som en filmstjärna! (Nja… Men folk som har dåliga munandningsvanor kan få ett jämnare bett.)

Och Anders Olsson berättar på ett föredömligt och underhållande sätt precis om hur allt det här går till, och varför. I det här läget kan jag dundra på ad nauseam, men det är onödigt. Eller, jo förresten:

Om poängen inte gått hem helt och fullt ännu så har jag ett ess i rockärmen. Du kan bli tjockis av att andas taskigt och hyperventilera. Kroppen vill i det läget helst bränna socker, vilket den med syrebrist bara kan göra på ett taffligt sätt. Detta lämnar dina fettreserver ohotade och ifred. Å andra sidan, att andas bra riggar alltså snygghetsoddsen i din och min favör. Det är acceptabelt.

Köp boken av Anders Olsson direkt, tycker jag. Du hittar Medveten Andning, mannen Anders Olsson och andningstränaren Relaxator på hemsidan.

Känner du dig otrygg med att handla av en främling kan du gå till din vanliga bokhandel på nätet eller i verkliga livet. Det gör inget. Sannolikheten är stor att den sortens ångest blir mer och mer sällsynt i ditt liv. Andningsträning hjälper ju mot nervositet också.

Om du fortfarande lever och andas är denna boken för dig.

/Skrivet i asanan “plogen”, med en illgrön Relaxator mellan läpparna. Världens samlade freudianer skulle jubla om de såg mig, men det bekommer mig inte det minsta mellan bukandningarna. Mycket nöje!

Charles Franz, 33 år, journalist och radioprogramledare på Sveriges Radio P3, Göteborg

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks