Bikarbonat – världens billigaste deodorant

Bikarbonat – världens billigaste deodorant

Mängden onaturliga kemikalier i mat, luft och vatten blir bara fler och fler. Det är en enorm ökning, där tusentals nya kemikalier introduceras varje år, många av dem otillräckligt testade. I en nyutkommen FN-rapport konstaterades att var tredje barn i världen, eller 800 miljoner barn, har blynivåer i blodet som överstiger gränsvärdet på fem mikrogram per deciliter. Därför är det klokt att försöka minska exponeringen för kemikalier så mycket som möjligt. Många deodoranter innehåller aluminium, som visserligen är ett effektivt sätt att täppa till svettporerna under armarna så att vi inte svettas eller luktar, men om vi frågar vår kropp skulle den troligtvis varken vilja ha detta ämne under armarna eller förhindra svettporerna från att fungera som det är tänkt.

Anledningen till att vi svettas under armarna är för att bli av med en del av överskottsvärmen. Ett alternativ till att spraya eller rulla aluminium under armarna är att tillverka din egna deodorant baserad på bikarbonat och valfri eterisk olja, till exempel lavendel eller eukalyptus.

Bikarbonat tar bort lukt

Vad är det som gör att vi luktar under armarna? Illaluktande svettlukt kan uppstå av viss mat och dryck och om vi har sjukdomar och tar mediciner. Normalt luktar dock inte svett, utan lukten uppstår från bakterier som lever under armarna. När bakterierna äter gamla hudceller i armhålan avges ett surt ämne som heter trans-3-Methyl-2-hexenoic acid (TMHA). När TMHA mixas med vatten och luft så uppstår lukten.

Bikarbonat reagerar med det sura TMHA, vilket neutraliserar lukten samtidigt som koldioxid bildas. Allt du behöver för att göra din egna deodorant finns att köpa på Natrukosmos >>

Recept deodorant: Fyll 100 ml-flaskan med vatten. Häll i två kryddmått (2 gram) med bikarbonat och ca 5 droppar av lavendel-oljan. Välj den eteriska olja och antalet droppar beroende på vad och hur starkt du vill att din deodorant ska lukta.

Kostnad lavendel-deodorant: Flaska plus pump: 10,80. Bikarbonat: 0,06:-. Lavendel: 0,98. Summa 1:a flaskan: 11,8 kr, 2:a flaskan: 1,0 kr.

Skaka flaskan litet innan användning.

Andra användningsområden för bikarbonat

  • Munspray. Om du har dålig andedräkt kan en dusch med bikarbonat vara en miljövänlig och effektiv lösning.
  • Toalettdusch. Spraya på toaletten efter att du gjort dina behov för att neutralisera lukten.
  • Skor, gympapåse. Dålig lukt i skor, gympapåsar och ryggsäckar kan enkelt neutraliseras genom att spraya bikarbonat på.
  • Blomdusch. Spraya blommorna om du har problem med angrepp, då bikarbonat gör att bladen får ett högre pH, vilket minskar svampsporernas möjligheter att växa. Blanda 1 matsked (15 gram) bikarbonat i 1 liter vatten.
  • I kylskåpet. Ställ en burk med bikarbonat i kylen. Lukten i din kyl består av matpartiklar som far runt och istället för att sätta sig på annan mat kan de binda till bikarbonaten. Byt efter ett par månader.
  • Återvinning. Ställ en burk med bikarbonat under diskbänken där du har din återvinning då de illaluktande luftpartiklarna binder till bikarbonaten. Byt efter ett par månader.
  • Få bort bekämpningsmedel. Lägg frukt eller annan mat som varit besprutad i bikarbonat för att få bort bekämpningsmedlet. Använd 1 matsked (15 gram) bikarbonat till 1 liter vatten.

En studie visade att bikarbonat var effektivare för att avlägsna rester av bekämpningsmedel hos äpplen än det kommersiella sköljmedlet Klorox. Efter 15 minuter i bikarbonat så var nästan all bekämpningsmedel neutraliserad.

Vi har stora mängder bikarbonat i kroppen

Bikarbonat är alltså verksamt mot svamp, bakterier, bekämpningsmedel och lukt. Vi har också stora mängder bikarbonat i vår kropp. En person som väger 70 kg har normalt cirka 120 liter koldioxid i kroppen. Hur kan vi ha 120 liter av något i kroppen kanske du undrar, och det är för att koldioxid är en gas och gas väger inte lika mycket eller tar lika stor plats som vätska. Exempelvis innehåller en Sodastream gascylinder, som ju är förhållandevis liten, cirka 360 liter koldioxid. Trycket är visserligen mycket högre i Sodastream cylindern än i vår kropp, så jämförelsen haltar litet, men, men.

Merparten av koldioxiden, 70-80%, färdas runt i vår kropp som bikarbonat. Den stora mängden bikarbonat utgör en viktig buffert för att kroppen ska kunna upprätthålla korrekt pH i olika delar av kroppen – magsäcken pH 1,5-3, huden pH 5,5, tunntarm pH 7-9, blod pH 7,4 etc.

Om bikarbonat är verksamt mot alla dessa saker utanför vår kropp, är en relevant fråga om det kan ha liknande funktioner i vår kropp? Det är absolut tänkbart. Men vad händer om vi har mindre bikarbonat i vår kropp än önskvärt? Det är tänkbart att vår förmåga att hantera svamp, bakterier, bekämpningsmedel och andra kemikalier vi exponeras för minskar.

Försämrad andning minskar vår bikarbonatbuffert

Ett viktigt syfte med vår andning är att upprätthålla balans mellan syre och koldioxid. Många har en livsstil som innebär att koldioxidtrycket, och därmed bikarbonatbufferten, i kroppen är lägre än vad som är optimalt. Dels är det vanligt med en snabbare andning än önskvärt, vilket innebär att vi andas ut för mycket koldioxid, och dels är det vanligt att vi rör på oss för litet, vilket innebär att tillverkningen av koldioxid minskar, eftersom koldioxid bildas under ämnesomsättningen som ju är högre när vi rör på oss jämfört med när vi är inaktiva.

Som vi diskuterade inledningsvis så kan mat och dryck såväl som sjukdomar och mediciner påverka vår svettlukt. Kan det vara så att även den kroppslukt vi avger påverkas av vår bikarbonatbuffert? Jag vet inte och nu spekulerar jag visserligen hej vilt, men det är tänkbart att mat, dryck och mediciner leder till en försämrad andning som sänker koldioxidtrycket och att det är de lägre nivåerna av bikarbonat i kroppen som gör att lukten inte kan tas om hand inuti kroppen, utan istället svettas vi ut den.

Subscribe Us
Gör som 50 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning