Möt Anders Olsson – grundare av Medveten Andning

Hej, jag heter Anders Olsson. Jag bor utanför Stockholm med mina två härliga tonårskillar och jag lär människor att andas. Just det, andas! Även om jag inte är läkare eller professor har jag forskat om andning i privat regi på heltid sedan 2009. Att tränga in på djupet inom detta fascinerande ämne har haft stor påverkan på mitt liv och min hälsa.

Jag startade mitt egna företag 1990 och började importera datorer från Taiwan. Femton år senare hade jag sålt mitt företag och uppnått mina ”drömmar”. I jakten på pengar, prylar och ”framgång” kände jag dock allt tydligare under de sista åren att det var något som saknades. Jag kände mig utarbetad och dränerad på energi.


Min passion – kraften i vårt andetag

Till slut insåg jag att det var upp till mig att göra de förändringar som krävdes för att hitta tillbaka till min inre glöd och livslust. Jag sålde mitt företag och startade hälsoföretaget Sorena AB hösten 2005. Jag översatte bland annat några hälsoböcker från engelska till svenska och när jag letade efter en ny bok att översätta fann jag min nya passion – andningens djupgående betydelse för alla aspekter av vårt liv.

Jag började forska i ämnet och experimentera med olika andningsmetoder och tekniker och snart nog utvecklade jag ett eget koncept som faktiskt har förändrat mitt liv på alla plan. Medveten Andningsträning har vuxit fram ur mina egna erfarenheter, böcker, tillgänglig forskning inom avslappningstekniker, yoga, qigong, Buteyko-metoden, mental träning och kroppsmedvetenhet såväl som feedback från tusentals kursdeltagare, elitidrottare och kunniga läkare, terapeuter samt många andra kloka människor.


Hur Medveten Andning förändrat mitt liv

I mitt egna liv har utövandet av Medveten Andning avsevärt förbättrat mitt fysiska, mentala och känslomässiga välbefinnande. Det viktigaste som Medveten Andningsträning gett mig är en ökad förmåga att våga vara sann mot mig själv. Att våga titta inåt och lära känna mig själv på djupet är den mest fantastiska resa jag gjort. Det är en resa som jag önskar att alla får uppleva.

Våren 2010 höll jag, tillsammans med min kollega Cecilia Salmi, med. dr. farmakologi, den första kursen i Medveten Andning. Det kom EN deltagare. På nästa kurs kom det två. Trots det blygsamma intresset i början var det aldrig någon tvekan om att det var detta jag skulle syssla med. I samma veva sålde jag till och med mitt hus för att ha råd att fortsätta utbilda mig inom andning och utveckla metoden.

Idag är det hundratals deltagare på kurserna och det är en häftig känsla att jobba med det som jag upplever är syftet med mitt liv: att hjälpa människor andas bättre, må bättre, utvecklas och kunna njuta av sitt liv fullt ut.

Jag hoppas att min resa, och de fantastiska resultat som andra har delat om sin upplevelse av Medveten Andningsträning kommer att inspirera dig till att också ge dig ut på upptäcktsfärd för att finna vad kraften i DITT andetag kan göra för dig.


Min förbättrade andning har bidragit till att jag:

  • Håller mig friskare. Jag är numera väldigt sällan sjuk. Mer av mina resurser kan då ägnas åt inlärning och utveckling istället för åt att försöka bli frisk.
  • Är mindre rädd och vågar mer. Rädsla är ett effektivt sätt att hindra oss från att leva det liv vi önskar. Genom att våga vara den jag har har jag blivit huvudrollsinnehavare i mitt eget liv. Jag räds inte längre döden, olyckor, brist på pengar, prata inför folk, pinsamheter, misslyckanden eller vad andra ska tycka om mig. Andningen har blivit min trogna vän som alltid är med mig och som jag tryggt kan luta mig mot när jag behöver stöttning.
  • Känner ökad frihetskänsla. Förbättrade andningsvanor har hjälpt mig att finna en inre styrka. Jag styrs numera sällan av behov som sug efter socker eller att jag ”måste” ha den senaste teknikprylen. Inte heller klockan, oro eller ilska har längre något större inflytande över mitt liv. Det har också blivit allt lättare att handskas med motgångar då jag insett att de hjälper mig att utvecklas och växa som människa.
  • Har bättre relationer. Det har blivit lättare att sätta mig in i andra människors situation och förstå orsaken till deras tankar, åsikter och handlande. Min kritiska och dömande inre dialog har ersatts med acceptans, ödmjukhet och nyfikenhet. Genom att fokusera på andningen kan jag lättare skapa distans till tankar och känslor och i allt högre utsträckning behålla lugnet i svåra situationer. Resultatet är att jag känner en ökad samhörighet med allt levande – djur, växter och människor.
  • Har bättre kontakt med min inre vägvisare. När jag tvekar inför ett beslut blir jag hjälpt av att andas djupt, rytmiskt och långsamt genom att förlänga min utandning. Detta hjälper mig bli lugn och fokuserad så att jag lättare kan komma i kontakt med min inre vägvisare. En rytmisk andning hjälper mig växla mellan intellekt och logik till maggropskänsla och intuition. Det har gett mig en stark tillit till min inneboende förmåga att fatta rätt beslut och jag upplever både i det lilla och stora perspektivet att jag fattar klokare beslut i min vardag.Min inre resa

Numera är min kropp min bästa vän

Ju mindre tid vi tillbringar med att vara sjuka, grubbla över saker som hänt, oroa oss för framtiden, döma andra människor eller hamna i konflikter, desto större möjligheter har vi att utvecklas som människor. Det blir lättare att vara ärliga mot oss själva och andra, att be om förlåtelse när vi gjort något dumt, att vara nyfikna istället för dömande och att stå upp för oss själva på ett vänligt men tydligt sätt. Det blir en positiv spiral som gör livet mycket mer meningsfullt.

Tidigare var min kropp bara ett simpelt verktyg i jakten på de mål min hjärna satt upp. Att nå målen var långt mycket viktigare än min kropps välbefinnande. Numera är min kropp min bästa vän och ”vi” gör bara saker som vi tycker är skoj och som får oss att må bra! Och det bästa är att jag får möjlighet att dela min andningskunskap med andra och hjälpa dem komma i form, bli kvitt sina sömnproblem, och minska problem med allergier, astma, sexlust m.m.


Medveten Andning ökar andlig utveckling

Tidigare resonerade jag i stor utsträckning utifrån min logiska vänstra hjärnhalva och avfärdade många saker som löjligt hokuspokus. Samtidigt har jag innerst inne alltid ”vetat” att det finns något mer, men inte haft verktygen att nå dit. När jag försökte meditera var jag för stressad för att kunna komma ned i varv. Men jag upptäckte att fokus på min andning i vardagen förändrade allt, vilket har gjort en spännande inre resa möjlig. Det hörs på namnet att andning och andlighet är närbesläktat. En bra andning ökar möjligheterna att vi växer och utvecklas som människa, vilket för mig är detsamma som andlig utveckling. På engelska heter andlighet spirit och andning heter respiration, vilket innebär ”reconnection to spirit” – återkoppling till vår andlighet, vilket vi gör med varje andetag.

Deltagare på mina kurser rapporterar om liknande erfarenheter. En förbättrad andning ger dem ökad tillit, mindre rädsla och mod att våga vara sig själva i större utsträckning. Många upptäcker, precis som jag gjort, att när vi är sanna mot oss själva och följer vår egen väg, inspirerar vi också andra människor i vår omgivning att göra detsamma.


Mina värderingar vägleder mig

Personligen är jag inte religiös i den bemärkelsen att jag utövar någon särskild religion. Jag tilltalas mer av andlighet än av de regler, ceremonier och procedurer som är vanliga inom religionen. För mig innebär andlighet: harmoni, frihet, utveckling, samhörighet och kontakt med min inre vägvisare. De inre värderingar som framförallt vägleder mig är:

 • Skapare. Vi är alla medskapare av vår egen verklighet. Det gör att jag tar ansvar för det som händer i mitt liv.
 • Medvetenhet. Sedan liv uppstod på vår planet har ökad medvetenhet om omgivningen ökat förmågan att överleva. I de utmaningar och svårigheter jag möter har jag möjlighet till utveckling och ökad medvetenhet. Jag ser därför numera utmaningarna och svårigheterna som mina vänner, inte mina fiender. Genom att vara öppen och nyfiken inför det som sker i mitt dagliga liv har jag större möjligheter att utvecklas och vidga mina vyer.
 • Samarbete. En människokropp där våra 50 000 miljarder celler samarbetar har hög energi och mår bra. Ett samhälle där människor samarbetar mår också bra. Vägen framåt är samarbete, inte konflikter. Jag tror att vi är här för att hjälpa och tjäna varandra, samtidigt som vi behåller vår integritet. Ett sådant förhållningssätt utvecklar både oss själva och de människor vi möter.


Mer kärlek, harmoni och frihet

Denna bild symboliserar Medveten andnings fem enkla principer för en bra andning som påverkar våra tankar, kropp och känslor, och resultatet – mer kärlek, harmoni och frihet.

Mitt arbete med andning har inte bara fått min kropp att må bättre, utan har fått hela mig som människa att utvecklas på ett fantastiskt sätt. Jag hoppas att Medveten Andningsträning kommer göra detsamma för dig.

Hoppas du gillar informationen här på hemsidan. Du får också jättegärna tipsa dina vänner om oss. Och om du blir nyfiken på att veta mer är det bara att höra av dig.

Andas lugnt :)

Anders Olsson, Stockholm