På 6 veckor kapade jag 10 minuter på milen med näsandning!

Jag startade 28-dagars programmet för ca ett halvår sedan, i september förra året. Min andningscoach Christina Birge kände till hur mycket jag tränade och tävlade. När hon frågade mig om jag skulle vilja prova en grej som kunde hjälpa mig att förbättra mina resultat så fanns inget att tveka på. För vem vill inte förbättra sina träningsresultat med upp till 20%!! Klart värt ett försök!

Träning tillhör min vardag då jag tävlar i OCR (Obstacle Course Racing) hinderbana. Jag har alltid tränat, men de sista 4 åren har jag ökat intensiteten. För 4 år sedan tränade jag ungefär 4-5 gånger per vecka och nu blir det så mycket som 6-8 pass/vecka, med löpning, crossfit och simning då jag också tränar inför Kustjagaren som går i Karlskrona under sommaren.

Fick nästan panik i början

Jag startade andningsträningen med allt vad det innebar. Tränade med stängd mun minst 30 minuter per dag, använde mig av Relaxatorn varje dag samt tejpade munnen på natten från första dagen. Jag var ganska så skeptisk till att träna med stängd mun och tyckte i princip det var omöjligt i början.

De första 3 gångerna fick jag nästan panik. Men när jag sänkte tempot så gick det bra. Så för dig som vill testa är mitt råd att ta det lugnt i början och inte pressa dig. Näsan rann en hel del, men det var bara att ha med mig näsduk eller torka mig på tröjan.

Christina sa att det var övergående tills näsan hade vant sig vid det ökade luftflödet, och mycket riktigt efter ett tag försvann problemen.

Kapade 10 minuter på milen med näsandning

Redan efter ett par dagar märkte jag förändring. Jag vaknade pigg och utvilad vid ca 5.00 på morgonen…..gav mig iväg och sprang innan de andra i familjen vaknade (man och fyra barn). Jag hade så mycket energi…visste knappt vart den kom ifrån.

Jag la all fokus på hur jag andades när jag sprang. Jag kände ingen mjölksyra i benen och märkte heller inte av någon träningsvärk. Det kändes som om jag skulle kunna springa hur långt som helst. Har tidigare haft problem med benhinnor vilket jag inte känt av längre!

Det konstigaste av allt var att efter avslutad löprunda kände jag mig knappt trött. Jag återhämtade mig extremt fort. På bara 6 veckor kapade jag 10 minuter på min löprunda som är på en mil. Jag sänkte mig från 55 minuter (med munandning) till 45 minuter (med näsandning). Helt otroligt! Fattade knappt hur detta var möjligt då jag inte förändrat min träning på nått sätt.

Idag tillämpar jag andningsträningen dagligen – jag har fortfarande munnen stängd när jag tränar (kommer aldrig att släppa detta), tejpar munnen när jag ska sova och använder Relaxator.

Det viktiga för mig i början, som gjorde att jag tog mig igenom det jobbiga och var ok med att sänka tempot, var att jag fick en förståelse för varför det var bra att andas genom näsan.

Har blivit starkare, friskare, sover bättre, återhämtar mig snabbare

Min förbättrade andning har gett mig en mängd fördelar.

 • Jag använder mig av tekniken även när jag tränar crossfit och alla tunga lyft det innebär där. Jag har aldrig tidigare fixat göra en enda pull-up i boxen, men när jag bestämde mig för att andas ut genom näsan samtidigt som jag drog mig uppåt klarade jag 2 rakt av! Mina träningskompisar bara tittade förbluffat.
 • Jag har fått en helt annan återhämtning. Tidigare flåsade jag som en gris efter träningen, men inte nu.
 • Jag får inte lika mycket träningsvärk.
 • Under hösten och vintern har jag inte varit sjuk en enda gång, endast lätt halsont under 2 dagar, vilket inte är normalt för mig. Många i min omgivning, bl a träningskompisar, har varit sjuka stora delar av hösten och vintern.
 • Min sömn är så mycket bättre. Direkt när jag började andningsträna blev jag ofantligt pigg. Vaknar vid 5-6 på morgonen och känner mig pigg, glad och utvilad. Har endast sovit en enda natt utan tejp sedan jag började i höstas.

28-dagars Medveten Andningsträning

Aktivitet
Tejpad mun27 av 28 nätter
Andningsträning med Relaxatorca 20 min/dag
Fysisk aktivitet med stängd munca 15 min/dag
Resultat 0=ingen förbättring, 10=mycket stor förbättring
Koncentrationsförmåga10
Energinivå10
Stressnivå10
Sömn10
Humör8
Rädsla, oro, ångest10
Fysisk kondition10

Jag förstår inte att andningsträning för att öka sin prestationsförmåga inte är mer uppmärksammat. Min nästa utmaning är att tillämpa andningstekniken på min crawlträning efter att Anders Olsson sagt att det var möjligt!

– Ulrica Schertell, 39 år, boendehandledare, Karlskrona

Artiklar

Join 50,000 others and receive two free chapters of the book Conscious Breathing

kundberättelser

GILLAR DU ARTIKELN?

Isåfall kommer du troligtvis gilla vårt nyhetsbrev AndningsNYTT som innehåller mängder av tips och inspiration för att hjälpa dig till mer energi, mindre stress, bättre sömn m.m. Nyhetsbrevet kostar inget och utkommer cirka sex gånger per år.

Registrera dig för vårt Nyhetsbrev, som kommer ut varannan månad, och få två kapitel ur vår bok

MEDVETEN ANDNING,

Grunden för hälsa, energi och harmoni.

DELA GÄRNA DENNA SIDA

OM FÖRFATTAREN

Anders Olsson är föreläsare, utbildare och grundare av Medveten Andning och har skrivit boken med samma namn. Efter att i hela sitt liv haft en hjärna som gått på högvarv har han haft turen att stöta på verktyg som hjälpt honom slappna av och hitta sitt inre lugn. Det kraftfullaste av dessa verktyg har utan tvekan varit att förbättra andningen, vilket ledde till Anders beslut att bli världens främste expert inom andning. Det är snart 10 år sedan och sedan dess har han hjälp tiotusentals människor till en bättre hälsa och ökad livskvalité. Han är gästföreläsare på Arizona State University och har deltagit i en banbrytande andningsstudie på Stanford i USA. Anders vision är ”Tillsammans förändrar vi världen, ett andetag i taget”.

Anders Olsson

 • Christian VM skriver:

  Hej Anders,
  Riktigt intressant. Vad hände sen då? Har du fortsatt och lyckats komma upp till ännu högre nivåer?

  • Anders Olsson skriver:

   Hej Christian VM!

   Helt ärligt så vet jag inte hur det gått rent reslutatmässigt för Ulrica Schertell. Sist jag pratade med henne var för ett par år sedan och då fortsatte hon att hänga i med Medveten Andning.

 • >

  Gör som 50 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning

  Scroll to Top