Förbättrad andning bidrog till mitt världsrekord

Anders Olsson Idrott, Kundberättelser Kommentera

I början av året besteg jag Kilimanjaro (5 895 meter högt). Ska du bara bestiga ett berg i ditt liv så ska du bestiga Kilimanjaro. Inte för att det råkar vara Afrikas högsta berg, utan för att det råkar vara ett alldeles underbart berg. Mer natursköna och omväxlande naturupplevelser finns inte i världen. Under turen provade jag att hela tiden andas genom näsan.

Som fridykare och yogi har jag länge vetat att man andas bäst genom näsan (det är ju det den är till för) och nu tänker jag (med inspiration av Anders Olsson) testa hur det funkar med högre höjder. Man tar upp lite mer syre när man andas genom näsan, man andas mer sällan och djupare vilket sänker puslen något och trycksätter lungorna lite så att man tar upp mer syre.

Alltså helt klart intressant för högre höjd. När man andas genom näsan värms dessutom luften upp och fuktas mer innan den kommer ner i luftvägarna vilket gör att lungorna mår bättre. Och – det funkar!! Inte en tillstymmelse till huvudvärk eller problem med höjden. Så fort jag kände av lite tryck så fokuserade jag på bättre andning och trycket försvann.

Väldsrekord i fridykning

och bestigit Mount Everest

Jag är mycket nöjd med andningsträningen och den har gjort att jag känner mig mer harmonisk. Andning genom näsan både när jag tränar och gör andra saker känns nu helt naturligt. Min förbättrade andning har bidragit till att jag kunnat slå världsrekord i fridykning då jag nådde 126 meters djup och även kunnat bestiga Mount Everest på 8 848 meters höjd.

I mitt arbete som Personlig Tränare och coach ger jag numera också instruktioner om hur mina klienter kan göra för att förbättra sin andning, både vid träning och i vardagslivet. Jag tror att andning med motstånd förbättrar andningsmuskulaturen och är samtidigt ett prefekt verktyg för att dra ner på andningsfrekvensen och öka avslappningen. Tränar med Relaxatorn nästan varje dag mellan 30-120 minuter.

Annelie Pompe, 29 år, Göteborg, personlig tränare, coach, bergsklättrare (8 848 meter högt) och fridykare (126 meter djupt)

Dela gärna denna sida