Andningsträning ökar lugn och livslust hos flicka med diagnos autism och utvecklingsstörning

Anders Olsson Kundberättelser Kommentera

Min dotter, som jag kallar Agnes för att låta henna vara anonym, är 25 år och har autism och en utvecklingsstörning. Det är mycket vanligt att personer med utvecklingsstörning andas ytligt, snabbt och genom munnen. Personer med autism kan inte ta djupa andetag eller dra en djup suck, heter det.

Nu har jag låtit min dotter bekanta sig med Relaxatorn, och det var en succé! Hon lär sig förvånansvärt snabbt, och kan använda den korrekt korta stunder i taget. Inte mer än någon minut, än så länge, men för henne är det ett stort framsteg. Agnes frågar efter den och använder den istället många gånger om dagen.

Hon accepterade det

"omöjliga" - sovtejpen

Än mer förvånad är jag över det ”omöjliga” – hon accepterade utan vidare sovtejpen!! Igår fick Agnes prova några gånger på dagen, och i natt har hon sovit med den hela natten!!! Det är HELT osannolikt och otroligt, men inte desto mindre underbart!

Hon har alltid sovit med öppen mun, och snarkat… Inatt har åtminstone jag fått sova ostört, vilket i sig är en stor vinst oavsett hur det blir med Agnes!

Relaxatorn gör

henne lugn

Fem veckor senare säger mamman att de stora framstegen fortsätter tack vare en förbättrad andning. Agnes fortsätter tejpa munnen varje natt (osannolikt då hon inte ens kunnat använda plåster tidigare på grund av obehagskänsla), och sover numera lugnt på nätterna.

När Agnes blir stressad går han spontant och hämtar Relaxatorn, vilket gör henne lugnare. Hon är mer närvarande, klarare i ögonen och ser sig omkring som om hon såg saker för första gången. Agnes associerar och drar slutsatser och hittar lösningar på problem – vilket gör henne överlycklig 🙂

“Det är bra för dig att

andas genom näsan”

Den ständigt täppta näsan / slem i näsan, torra mun och de torra läpparna är ett minne blott. På omgivningen, och även på sig själv, för Agnes ibland ihop läpparna och säger ”det är bra att andas genom näsan” !!

Anonym, Göteborg

Dela gärna denna sida