
Medveten Andning
frågor och svar
Nedan listas svaren på några av de vanligaste frågorna. Rent generellt så finns det ju aldrig några garantier för att andningsträning hjälper då vi alla är unika individer med olika förutsättningar och unika behov. Därför är det viktigt att poängtera att Medveten Andning inte botar några sjukdomar. Utgångspunkten är att oavsett vilka symtomen är, eller vilket namn sjukdomen har, så är ohälsan signaler från kroppen och knoppen på att det är något som är i obalans.
Smärtan, stressen, sömnproblemen osv. är signaler på att vi behöver göra någon förändring för att rätta till obalansen/obalanserna. Medveten Andning kan då ses som ett verktyg för att hjälpa kroppen och sinnet att komma i bättre balans så att den kan läka och reparera sig själv och fungera på det sätt som det är tänkt.
På Facebook finns en aktiv diskussionsgrupp med över 8 000 medlemmar. Här kan du ställa frågor och söka i historiken. Klicka här för att ansöka om medlemsskap i gruppen.
Relaxator
FRÅGA: Hur använder jag Relaxatorn och hur länge ska jag använda den?
SVAR: Förutom att Relaxatorn gör andningen mer rytmisk, långsam och avspänd, stimuleras samtidigt diafragman så att luften hamnar nere i mellangärdet, eller med andra ord i nederdelen av dina lungor.
- Ställ in önskat motstånd: Ställ in önskat motstånd genom att vrida på Relaxatorn så att öppningen blir lagom stor. Det finns fem steglösa lägen och ju mindre öppning, desto större motstånd. Fem utgör det kraftigaste motståndet och ett det lättaste. Börja på tre och justera upp eller ned beroende på hur din kropp reagerar. OBS! Det är ingen tävling i att ha minsta möjliga öppning. Syftet är istället att uppnå en långsam, låg, avspänd och rytmisk andning, så det bästa är att utmana dig i lagom dos med ett motstånd som samtidigt möjliggör en avspänd andning.
- För Relaxatorn till munnen: För Relaxatorn till munnen. Låt den vila lätt mellan läpparna för största avslappning. Om möjligt, bit inte i den med tänderna. Det ger en spänd käke och ökad mängd saliv.
- Andas ut genom Relaxatorn: Andas långsamt och lugnt ut genom munnen/Relaxatorn. Vid utandning åker magen och nedre delen av bröstkorgen sakta in, medan övre delen av bröstkorgen och axlarna ska vara stilla. Vid utandning tänk ”luft upp”.
- Andas in genom näsan: Andas lugnt in genom näsan, bara släpp in luften. Vid inandning hamnar luften nere “i magen”, som utvidgas sakta, medan övre delen av bröstkorgen och axlarna är stilla. Även nedre delen av bröstkorgen utvidgas något, i alla riktningar. Vid inandning bara släpp in luften och tänk “luft ned och ut åt sidorna”. OBS! Huvudfokus när du använder Relaxatorn ligger på utandningen, då inandningen automatiskt blir som det är tänkt (låg/mellangärdet) när utandningen förlängs.
- Träna med Relaxatorn en kvart 1-2 gånger per dag: Att träna med Relaxatorn en kvart 1–2 gånger per dag ger bra effekt. Det finns ingen övre gräns och det går utmärkt att träna ännu mer. Vissa tränar 1–2 timmar per dag. Det är också vanligt att man tränar litet mindre, exempelvis fem minuter 1-2 gånger per dag. En optimal andning på 8–12 andetag per minut, och en halvliter per andetag, uppnås vanligtvis när motståndet är inställt på 3–4. OBS! Vår andning påverkar samtliga aspekter av vårt liv, så om du tränar på hårt i början med Relaxatorn kan du uppleva utrensnings-symtom.
- Bibehåll en avspänd andning när du tränar med Relaxatorn: Du behöver inte pressa dig för att träningen ska ge effekt. Notera hur du andas efter träningen med Relaxatorn. Om din andning är avspänd, långsam, rytmisk och djup är Relaxatorn inställd på ett lagom motstånd.
Ovanstående är generella riktlinjer. Det är väldigt individuellt hur länge du ska använda Relaxator och på vilket motstånd den ska vara inställd. Lyssna på din kropp, dina tankar och dina känslor och låt dem guida dig. Nyckelordet är avslappning. Det är troligtvis bättre att öka tiden du använder Relaxatorn än att fokusera på att öka motståndet.
FRÅGA: Jag har försökt att använda Relaxatorn men trots att jag försöker att inte bita i den och bara ha den mellan läpparna får jag väldigt mycket saliv i munnen. Därför är det svårt för mig att använda den.
SVAR: Orsakerna till att man upplever problem med saliv när man använder Relaxatorn beror ofta på något av följande:
– Blir spänd i käken. Man kan bli spänd i käkarna när man använder Relaxator, vilket då ökar salivproduktionen. Så om du har möjlighet att hålla Relaxatorn med läpparna är det optimalt, då det ger ökad avslappning jämfört med att bita i den med tänderna.
– Ökad avslappning. Med Relaxatorn så ökar vi aktiviteten i den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet (den del av nervsystemet som sköter hjärtslag, andning, matsmältning m.m. utan att vi behöver tänka på det). Parasympatikus kallas på engelska för rest/digest, alltså vila och matsmältning. När vi slappnar av kan kroppen alltså uppfatta det som att det är dags att äta och utsöndrar då mer saliv. Och det faktum att vi stoppar Relaxatorn i munnen kan ytterligare bidra till att kroppen tror att det är mat på gång.
– Svårt att svälja samtidigt. Det är litet teknik att lära sig att svälja samtidigt som Relaxatorn sitter i munnen, men det brukar komma efter ett tags användning.
– Saliv ett sätt att göra oss av med slagg. En orsak till mer saliv är att kroppen blir i bättre balans av andningsträningen och då ökar förmågan att göra oss av med slaggprodukter. Normalt har vi fyra sätt att göra oss av med slagg – urin, avföring, svett och utandning. När dessa inte räcker till så använder vi saliv som ett reservsystem.
– Går ut för hårt. Om vi direkt börjar träna med Relaxatorn flera timmar om dagen med ett väldigt litet hål öppet, så att motståndet är stort och det går trögt att blåsa ut luften, är det tänkbart att vi gått ut för hårt och behöver både minska tiden vi använder Relaxatorn och också öppna upp Relaxatorn litet mer så att det går lättare att andas ut genom den.
– Hålet på Relaxatorn är nedåt. Min erfarenhet är att det är bättre om andningshålet är uppåt vid problem med saliv.
Så vårt råd är att hänga i och fortsätta träna med Relaxatorn, då problemen vanligtvis är övergående och saliven minskar efter ett tags användning. Eller ta en paus alternativt träna litet kortare tid/lägre motstånd om du upplever att det är jobbigt med saliven.
FRÅGA: Kan ni förklara hur blåsandet i en Relaxator kan hos vissa personer öka nivån av koldioxid och hos människor med tex KOL eller lungemfysem, minska nivån av densamma, då dessa personer behåller för mycket koldioxid?
SVAR: Många av oss andas på ett sätt som överstiger kroppens behov, vilket innebär en låggradig form av hyperventilering. Det stora problemet vid hyperventilering är att vi får obalans mellan syre och koldioxid – vi får för mycket syre och för litet koldioxid. Mer information om nackdelarna med ett lågt koldioxidtryck hittar du i denna artikeln – Koldioxidtrycket viktigare än blodtrycket >>
När vi andas i Relaxatorn, så är syftet bland annat att vi ska lugna ned andningen och andas långsammare. En långsammare andning minskar hyperventilationen, dvs. den mängd luft vi andas in och ut per minut eller timme minskar. Vid en långsammare andning behåller vi mer koldioxid i kroppen, vilket leder till ett ökat koldioxidtryck.
Vid KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och lungemfysem är delar av lungorna förstörda där alveolerna (lungblåsorna) har fallit samman. Det blir då svårt att få ut utandningsluften, och istället så behåller lungorna/luftvägarna en del av koldioxiden.
Om personen med KOL eller lungemfysem andas ut genom en Relaxator, eller liknande, som ökar motståndet vid utandning, så stiger ju trycket i lungorna. Det ökade trycket gör att alveolerna, som fallit samman, vidgas vilket gör att koldioxiden kan vädras ut så att balansen återställs.
Så summa summarum så hjälper Relaxator-träningen till att återställa ett optimalt koldioxidtryck både vid överandning (för lågt koldioxidtryck) och KOL/lungemfysem (för högt koldioxidtryck).
FRÅGA: Om en person med KOL använder Relaxtorn regelbundet, kan lungblåsorna (alveolerna) sakta repareras? Eller är de förstörda för alltid?
SVAR: Det är onekligen en intressant fråga och jag vet faktiskt inte om det går att reparera den förstörda lungvävnaden eller inte. Men flera personer med diagnosen KOL har iallafall fått ökat lungkapacitet sedan de började träna med Relaxatorn.
Här är exempelvis en fin kommentar från Axel, 87 år, med diagnosen KOL. Axel har rökt sedan han var 17 år och fick förbättrad lungfunktion trots att han fortsatte att röka.
Ett annat exempel är JD Dunphy som fick 10% bättre lungfunktion efter tre veckors andningsträning. JD har dock inte diagnosen KOL.
FRÅGA: När jag använder Relaxatorn så börjar jag gäspa. Varför då?
SVAR: Det tre vanligaste orsakerna till att vi gäspar när vi andningstränar med Relaxatorn är:
– Trötthet. Att vi gäspar kan vara ett tecken på att vi är trötta. När vi tränar med Relaxatorn blir kroppen mer i balans och talar då om för oss vilket vårt naturliga tillstånd är. Om det är så att vi egentligen är trötta och skulle behöva sova så kan alltså Relaxator-träningen göra att vi börjar gäspa.
– Ytlig andning. Om vi har en ytlig andning så ger det spända muskler i nacke, axlar, rygg och hals. Den ytliga andningen gör att dessa muskler får ta en större andel av muskelarbetet som krävs för att flytta luften in och ut.
Det är normalt diafragmans huvuduppgift att flytta luften in och ut när vi andas. Då musklerna i nacke, axlar, rygg och hals inte är designade för att vara konstant aktiva blir de överansträngda, utarbetade och spända. Om nackmusklerna, som går vidare upp i huvudet, är spända kan det ge spänningar i käken. När vi gäspar är det ett sätt att försöka minska spänningar i käken.
Även generell stress och press i vardagen kan göra att vi ”biter ihop” och spänner käkarna. Att gnissla tänderna på natten är ett tecken på stress och spända käkar.
– Hyperventilering. Gäspningar kan också indikera att du har Relaxatorn inställd på för högt motstånd. När vi är uppe i varv är det vanligt att vi ökar vår andning omotiverat mycket, vi hyperventilerar, vilket ökar utflöde av koldioxid.
Koldioxid produceras hela tiden i kroppen och lämnar kroppen vid utandning. Det är koldioxidtrycket som styr andningen och vid stress/hyperventilering ställs andningscentrum om, så att din kropps förmåga att tolerera koldioxid minskar, dvs koldioxidtrycket sjunker. När du har ett hög siffra inställd på Relaxatorn (stort motstånd), byggs koldioxiden upp för snabbt, och du tvingas ta stora andetag efter ett tag, exempelvis genom att gäspa, för att vädra ut koldioxiden så att koldioxidtrycket hålls på den nivå som andningscentrum är inställd på.
Det är ungefär som om du ska börja röra på dig och har väldigt dålig kondition. Du börjar inte med att springa en mil, utan kanske med att gå 1 kilometer och så får du i steg och etapper jobba dig upp till allt bättre kondition.
Det som Relaxatorn hjälper dig med är att öka din förmåga att tolerera koldioxid och därmed kunna andas allt långsammare, men nyckeln är att ta det i en takt du klarar av. Här finns en artikel som belyser hur koldioxidtrycket påverkar vår hälsa >>
FRÅGA: Hur ska relaxatorn ligga i munnen ? Har den mellan läpparna men känner att jag spänner käkarna blir jobbigt då.
SVAR: När vi biter i Relaxatorn med tänderna ökar risken att vi blir spända i käken. Så det absolut bästa är om du kan hålla Relaxatorn med läpparna.
En anledning till att det kan upplevas som svårt att hålla den med läpparna är om vi har ovanan att ha munnen öppen, exempelvis om vi pratar mycket, stressar mycket m.m.
När munnen är öppen ofta så kan läppmusklerna bli försvagade och behöver tränas upp. När vi har munnen stängd så aktiverar vi läppmusklerna. Så om vi har ovanan att ha munnen öppen blir musklerna i läpparna försvagade och det kan upplevas som svårt att hålla Relaxatorn med läpparna och vi kan uppleva spända läppar, mycket saliv och spänd käke.
Dessa problem är dock vanligtvis övergående och försvinner i takt med att du tränar med Relaxatorn och tränar upp läpparna och blir mer och mer avslappnad.
Kanske behöver du träna med ett lättare motstånd? En vanlig orsak till att vi inte riktigt blir vän med Relaxatorn är att vi har för högt motstånd inställt (för litet hål öppet). OBS! Relaxatorn ger effekt även om du har den inställd på ett lägre motstånd.
FRÅGA: Hur rengör jag min Relaxator på bästa sätt?
SVAR: Här är några tips på hur du kan rengöra Relaxatorn:
- Lägg Relaxtorn i blöt i ljummet vatten med litet diskmedel i.
- Spola av Relaxatorn under vattenkranen med litet varmt vatten.
- Ta på litet kollodialt silver eller något annat medel med rengörande egenskaper.
- Lägg Relaxatorn i ett glas ljummet vatten med en halv tesked bikarbonat i under 15 minuter. Se studien nedan på bekämpningsmedel, där bikarbonat var effektivare än klorox sköljmedel. Efter 15 minuter i bikarbonat så var nästan all bekämpningsmedel neutraliserad.
- Ta isär Relaxatorn någon gång ibland och rengör med tops. Du tar isär Relaxatorn genom att dra av bakstycket från munstycket. Ta bort membranet och hållaren (”vagnshjulet”) genom att föra in en vanlig matkniv genom munstycket och peta ut membranet. OBS! Vanligtvis går det bra att hålla Relaxatorn ren utan att ta isär den.
Att koka Relaxatorn är ingen bra idé då den innehåller ett gummimembran för att förhindra inandning genom munnen. Membranet klarar max 55 grader. Det går också bra att ta bort membranet helt och hållet om man så önskar. Jag har aldrig testat, men det borde gå bra att köra Relaxatorn i diskmaskinen och ställa in maxtemperaturen på 55 grader.
FRÅGA: Hej! I min Relaxator är det först ett kompakt motstånd som måste tryckas ut med viss andningskraft trots att den är helt öppen. Därefter blir det en push som innebär att långsam utandning uteblir. Fel på Relaxatorn?????
SVAR: Anledningen till att en del upplever att det blir ett visst motstånd inledningsvis, som kräver att man tar i, vilket ju försvårar den avslappnade andning vi vill åstadkomma, är på grund av saliv som ansamlas i Relaxatorn.
För att bli av med problemet behöver Relaxatorn rengöras. Här är några tips på hur du kan rengöra Relaxatorn:
- Lägg Relaxtorn i blöt i ljummet vatten med litet diskmedel i.
- Spola av Relaxatorn under vattenkranen med litet varmt vatten.
- Ta på litet kollodialt silver eller något annat medel med rengörande egenskaper.
- Lägg Relaxatorn i ett glas ljummet vatten med en halv tesked bikarbonat i under 15 minuter. Se studien nedan på bekämpningsmedel, där bikarbonat var effektivare än klorox sköljmedel. Efter 15 minuter i bikarbonat så var nästan all bekämpningsmedel neutraliserad.
- Ta isär Relaxatorn någon gång ibland och rengör med tops. Du tar isär Relaxatorn genom att dra av bakstycket från munstycket. Ta bort membranet och hållaren (”vagnshjulet”) genom att föra in en vanlig matkniv genom munstycket och peta ut membranet. OBS! Vanligtvis går det bra att hålla Relaxatorn ren utan att ta isär den.
Att koka Relaxatorn är ingen bra idé då den innehåller ett gummimembran för att förhindra inandning genom munnen. Membranet klarar max 55 grader. Det går också bra att ta bort membranet helt och hållet om man så önskar. Jag har aldrig testat, men det borde gå bra att köra Relaxatorn i diskmaskinen och ställa in maxtemperaturen på 55 grader.
Det är också möjligt att ta bort membranet helt och hållet om man vill. Membranet är endast till för att förhindra inandning genom munnen, och om man inte har det problemet går det utmärkt att ta bort det.
FRÅGA: Ibland när jag ska göra klart en uppgift blir jag stressad av tidspressen och får svårt att koncentrera mig. Kan Relaxatorn hjälpa mig att koncentrera mig bättre?
SVAR: När jag har mycket att göra på jobbet brukar jag använda Relaxator. Brukar uttrycka det som att jag blir som en maskin när jag stoppar den i munnen. Jag upplever det som att det bara är att mata på, och jag är närvarande, fokuserad och stressfri.
Men ibland behöver man en påminnelse om hur effektiv den är, vilket jag fick dag. Morgonen har jag nämligen ägnat åt att räkna Relaxator-delar, totalt ca 6000 delar. Det är ganska mycket räknande och då är det lätt att det smyger sig på litet stress och att det över tiden blir svårt att hålla koncentrationen uppe.
När jag räknade de sista 1500 delarna så använde jag Relaxatorn och skillnaden var MARKANT! Jag räknade snabbare, var mindre stressad, mer fokuserad, mer närvarande och överlag var det en mycket behagligare upplevelse. Riktigt häftigt faktiskt 🙂 !
Så om du har ett jobb där du behöver vara koncentrerad eller om du har barn som pluggar och vill öka sin förmåga till inlärning så kan jag varmt rekommendera Relaxatorn.
Här är ett par artiklar från Guteskolan i Visby och Globenskolan i Allingsås som andningstränat med Relaxatorn under fyra veckor. Många elever upplever att det hjälpt dem att koncentrera sig bättre.
FRÅGA: När jag använder Relaxatorn så andas jag ju ut genom munnen, men du säger ju att vi ska andas genom näsan.
SVAR: Det stämmer att en bra andning är in och ut genom näsan. Munnen är till för att användas när vi äter och pratar, medan näsan är till för att andas med.
När vi tränar med Relaxatorn så sker ju dock utandningen genom munnen. Vi får se det som att vi befinner oss på en träningsarena som syftar till att skapa bättre andningsvanor både under själva träningen och efteråt.
Fördelarna vid träning med Relaxator, som ger ett motstånd på utandning, är väldigt stora då det ger en andning som är rytmisk, avslappnad, låg, långsam, minskad andningsvolym, ökat tryck i lungor och bihålor, förlängd utandning samt att vi tränar andningsmuskler som diafragman och musklerna i halsen.
Dessa fördelar överväger nackdelarna som utandning genom munnen innebär. När vi slutar träna med Relaxatorn så kliver vi av träningsarenan och andas in och ut genom näsan igen.
I den bästa av världar hade vi haft Relaxatorn i näsan så att vi kunde andas in och ut genom näsan även vid motståndsandning, om vi nu hade velat ha den där 🙂
FRÅGA: När jag använder Relaxatorn så blir jag yr och nästan svimfärdig.
SVAR: Att bli yr och svimfärdig kan indikera att du har Relaxatorn inställd på för högt motstånd. Det är viktigt att lyssna på din kropp. Ett syfte med Medveten Andning är att bli medveten om din andning i olika situationer och notera om det finns samband mellan hur du andas och hur du mår fysisk, mentalt och känslomässigt. Att du känner dig yr och nästan svimfärdig är helt enkelt din kropp som försöker kommunicera med dig.
När vi är uppe i varv är det vanligt att vi ökar vår andning omotiverat mycket, vi hyperventilerar, vilket ökar utflöde av koldioxid. Koldioxid produceras hela tiden i kroppen och lämnar kroppen vid utandning. Det är koldioxidtrycket som styr andningen och vid stress/hyperventilering ställs andningscentrum om, så att din kropps förmåga att tolerera koldioxid minskar, dvs koldioxidtrycket sjunker.
När du har ett hög siffra inställd på Relaxatorn (stort motstånd), byggs koldioxiden upp för snabbt, och du kan bli yr och svimfärdig. Det är din kropp som försöker få dig att sluta göra det du håller på med, dvs den vill att du ska andas mer så att koldioxidtrycket hålls på den nivå som andningscentrum är inställd på.
Det är inte fel att utmana oss själva då det gör oss medvetna om vart våra gränser går. Många av oss är dock väldigt tävlingsinriktade vilket kan göra att vi kör över vår kropp, vilket vi kan bli varse när vi andningstränar. Det som Relaxatorn hjälper dig med är att öka din förmåga att tolerera koldioxid och därmed kunna andas allt långsammare, men nyckeln är att ta det i en takt du klarar av. Här finns en artikel som belyser hur koldioxidtrycket påverkar vår hälsa >>
FRÅGA: Jag försöker att leva/äta så giftfritt som möjligt och undrar därför vilken typ av plast som ni har i er Relaxator.
SVAR: Relaxatorn är utvecklad och tillverkad i Sverige i återvinningsbar ABS-plast och innehåller inga ftalater eller Bisfenol A. Både färg och plast är livsmedelsgodkända.
FRÅGA: Jag får ont i huvudet när jag gör fysisk aktivitet med stängd mun och när jag tränar med Relaxatorn på högt motstånd (jobbigt att blåsa ut).
SVAR: Det är viktigt att lyssna på din kropp. Ett syfte med Medveten Andning är att bli medveten om din andning i olika situationer och notera om det finns samband mellan hur du andas och hur du mår fysisk, mentalt och känslomässigt. Huvudvärken är helt enkelt din kropp som försöker kommunicera med dig. Det indikerar att du tränar med för hög intensitet och behöver sakta ned och att du har Relaxatorn inställd på för högt motstånd och behöver sänka det.
Huvudvärken uppstår ofta i pannloben och den största anledningen är troligtvis att trycket i näshålan och bihålorna ökar. Huvudvärken är vanligtvis övergående och minskar och försvinner i takt med att kroppen vänjer sig. Den brukar också försvinna om man a) minskar intensiteten under sitt träningspass eller b) minskar den förlängda utandningen så att trycket i bihålorna minskar samt c) minskar motståndet på Relaxatorn så att det är enklare att andas ut genom den.
Svaret i fråga #10 ovan ger en förklaring om koldioxid som även är applicerbart på denna fråga.
FRÅGA: Jag undrar om Relaxatorn kan hjälpa vid hosta?
SVAR: Ja, det är tänkbart att Relaxatorn kan vara till hjälp vid hosta. Vid hosta så är luftvägarna trängre och andningen blir därmed ytligare. Trånga luftvägar gör det svårare för luften att nå ned i de lägre delarna av lungorna, vilket gör att slaggprodukter, partiklar och gammal luft blir instängd. Då tvingas vi hosta för att få upp partiklarna och restprodukterna.
För att få upp partiklarna kan också mer slem bildas och hostan blir då mer slemmig. När du andas lågt, med diafragman, så når luften ned i de lägre delarna av lungorna och tar med sig slaggprodukter när du andas ut.
Om det finns mycket ”skräp” i lungorna på grund av långvarig ytlig andning så kan det leda till hosta, som ett sätt att hjälpa till att få ut de många partiklarna. Det är ungefär som vid rökhosta, då rökningen över tiden har gjort att många partiklar ansamlats i lungorna, och hostan krävs för att försöka få ut dem.
Med Relaxatorn, som ger ett motstånd på utandning, så blir det bättre cirkulation i lungorna och hostan kan därmed minska, eftersom partiklar och slaggprodukter följer med utandningsluften ut på naturlig väg och då behövs inte backup-funktionen i form av hosta.
Så här sa en kvinna: "Relaxatorn är den bästa "hostmedicin" som finns! När du känner att du är på väg att börja hosta, bryt reflexen omgående genom att börja använda Relaxatorn."
En annan kvinna sa: "Nu när jag drabbats av virus med attacker av rethosta så andas jag i min Relaxator och då klingar hostan av direkt."
FRÅGA: Känner du till någon som fött barn och använt Relaxatorn?
SVAR: Ja, flera kvinnor har använt Relaxatorn när de fött barn och är mycket nöjda med det! De har upplevt Relaxatorn som en ”trogen vän” att luta sig mot när det varit som tuffast och det varit svårt att bibehålla en bra andning.
Särskilt mellan värkarna ger en bra andning möjlighet till snabbare återhämtning.
Denna artikel tar upp det nära sambandet mellan andning och smärta: Din andning – ett kraftfullt verktyg vid smärtlindring >>
Från artikeln:
Rädsla gör att vi blir spända och håller andan och vi kan alla känna igen oss i reaktionen – “Puuh, nu är faran över, nu kan jag slappna av och andas ut”, och så släpper vi ut luften med en suck. Ett uttryck som används i samband med förlossning är ”rädd–spänd–smärta”-cykeln. Kvinnan som ska föda är orolig för förlossningen och blir spänd.
En spänd kropp gör att smärtan ökar, vilket ger upphov till ännu mer rädsla och en ond cirkel etableras. Vid spänningar och rädsla förändras andningen då en nedärvd reaktion är att hålla andan i syfte att väcka upp kroppen eller att andas högre upp i bröstet för att “fly” från obehagliga känslor, som ofta sitter i magtrakten.
Med vår andning kan vi antingen förstärka eller förminska smärtan. När vi spänner oss ökar smärtan. Genom att tillämpa Medveten Andning slappnar kroppen av och smärtan kan minska. Testa själv – nästa gång du upplever smärta, börja andas långsamt, rytmiskt, lågt och litet och notera hur smärtan avtar.
Sleep Tape
FRÅGA: Jag upplever att det ibland är svårt att få bort Sleep Tape på morgonen, har du något tips?
SVAR: Sleep Tape har funnits på marknaden sedan 2013. Materialet i Sleep Tape är nonvowen rayon, vilket är allergivänligt och fritt från latex. Vi testade ett flertal olika sorters tejp innan vi slutligen bestämde oss för just detta materialet.
Klistret i Sleep Tape finns bara i en styrka och är avsett att fungera både för dem med skägg och mustasch, såväl för dem som har känslig hud. En del upplever att tejpen sitter för hårt eller att man för munsår eller utslag kring munnen och här kommer lite tips på hur man kan göra:
- Drick vatten. Torra läppar kan vara en indikation på att vi har för lite vatten i kroppen. Tänk dock på att inte dricka för mycket vatten då det inte heller är bra. Ett enkelt sätt att kontrollera om du får i dig tillräckligt med vatten är att kolla lukt och färg på din urin. Gult till ljusgult och väldigt svag eller ingen lukt indikerar att du får i dig tillräckligt med vatten. Förutom att dricka tillräckligt med vatten är det också viktigt att inte göra av med mer vatten än nödvändigt via utandningen. En svensk studie visade att hela 42 procent mer vatten lämnar kroppen vid munandning jämfört med näsandning
- Lägg tejpen mot kudden. Lägg tejpen mot kudden några gånger för att få bort klistret.
- Återanvänd tejpen. Återanvänd tejpen flera nätter i rad, så att klistret minskar efterhand.
- Tejpa näsa-haka. Tejpa från näsan och ner mot hakan så att mindre hud kommer i kontakt med tejpen. Det ger också en glipa på sidorna, vilket kan vara tryggt att veta ifall du behöver andas genom munnen.
- "Vik" in läpparna. "Vik" in läpparna litet innan du sätter dit tejpen.
- Smörj läpparna. Smörj läpparna med cocosfett, cerat eller liknande.
- Fukta läpparna. Fukta läpparna med tungan.
- Vik in kanterna på tejpen. Vik in kanterna på tejpen så blir den lättare att ta av.
- När ta bort: Fukta läpparna. Innan du tar bort tejpen så fukta den med tungan och ”putta” därefter ut den inifrån.
- När ta bort: Blöt med vatten. Innan du tar bort tejpen så blöt den med vanligt dricksvatten från kranen.
FRÅGA: Kan barn tejpa munnen på natten? (jag har en 6-åring som blev så nyfiken)
SVAR: Ja det går vanligtvis bra för många 6-åringar att tejpa munnen, särskilt när de är nyfikna och vill testa. Det funkar sämre när föräldrar vill försöka övertyga barnen 🙂 Det finns 5-åringar som tejpar munnen. Även om det är individuellt och kan fungera så rekommenderar jag inte barn under 5 år att tejpa munnen på natten.
FRÅGA: Jag sover i vanliga fall som en stock och vaknar utvilad. Började tejpa munnen och sov inte alls bra längre, började vakna kl.4 och var pigg. Somnade om men sov oroligt och vaknade pigg igen …… Försökte flera nätter men samma resultat, nu har jag tagit bort den och sover ”normalt” igen. Har Du varit med om detta tidigare? Kan det vara så att jag sover så pass mycket djupare så att jag inte behöver mer än 5 timmars sömn? Nej så kan det väl ändå inte vara? Är lite rädd för att förstöra min sköna trygga sömn och sätta den i obalans.
SVAR: Ja, för mig var det liknande i början – att jag vaknade tidigt. Ibland var jag hur pigg som helst och det var bara att tacka och ta emot och stiga upp :), men över tiden så normaliserades sömnen mer och jag sover ungefär samma tid som innan jag började andningsträna, kanske något mindre.
För en del som börjar andningsträna kan det ibland inträffa en form av utrensning eller förstförsämring, innan det blir bättre. Reaktionen (tillfällig försämring) kan komma omgående eller efter några veckors andningsträning. Det som händer vid förstförsämring, kan liknas vid när en person som slutar röka inte mår så bra i början utan vinsterna kommer efter ett tag. Vanligtvis uppstår reaktionen där vi haft problem tidigare. Ett sätt att se på förstförsämring är därmed att kroppen håller på att läka. Här är en artikel som tar upp detta – Kan andningsträning ge förstförsämring?
FRÅGA: Jag har provat att tejpa munnen i två nätter och är jättetrött när jag vaknar. Vad jag vet har jag inte vaknat på natten. Ska jag fortsätta med tejpen eller inte tycker du?
SVAR: För en del som börjar andningsträna kan det ibland inträffa en form av utrensning eller förstförsämring, innan det blir bättre. Reaktionen (tillfällig försämring) kan komma omgående eller efter några veckors andningsträning. Det som händer vid förstförsämring, kan liknas vid när en person som slutar röka inte mår så bra i början utan vinsterna kommer efter ett tag. Vanligtvis uppstår reaktionen där vi haft problem tidigare. Ett sätt att se på förstförsämring är därmed att kroppen håller på att läka.
Att du är jättetrött när du vaknar kan vara en form av förstförsämring. Så mitt råd är att hänga i och fortsätta att tejpa munnen på natten i alla fall i minst en vecka och allra helst i fyra veckor. I denna artikeln kan du läsa några erfarenheter från människor som börjat andningsträna och upplevt att det blivit sämre innan det blev bättre: Kan andningsträning ge förstförsämring?
FRÅGA: Efter att jag använt tejpen har jag fått lite ont i halsen samt fått behov av att harkla mig precis som att där sitter lite slem. När jag har på tejpen och innan jag somnat får jag även ett behov av att svälja. Jag är ganska säker på att det inte är någon infektion/förkylning, utan tror att det har med min förändrade andning på natten pga tejpen att göra. Kan det vara så?
SVAR: Det du upplever kan absolut ha att göra med att du börjat tejpa munnen på natten. Exakt vad som händer är svårt att svara på. Vi är ju rätt komplexa varelser. En del får reaktioner, förstförsämring när de börjar andningsträna men inte alla. Vanligtvis uppstår reaktionen där vi haft problem tidigare. Kan det stämma att du upplevt liknande problem tidigare? Rent generellt kan man säga att när vi förbättrar våra andningsvanor så får cellerna mer syre och de kan då producera mer energi och ta tag i saker de inte haft ork till tidigare.
Frågeställarens svar: -Tack för svar. Det var intressant att man kan få reaktioner där man tidigare haft problem, för jag har underfunktion i min sköldkörtel och medicinerar för detta sedan det upptäcktes för 3 år sedan. Min sköldkörtel var även, åtminstone då, lätt förstorad och vid en biopsi upptäcktes en inflammation. Så nu förstår jag bättre hur det hänger ihop med nuvarande reaktioner i halsen, tack!
FRÅGA: Brukar du få kritik för att föreslå muntejpning? Och hur bemöter du den isåfall? Har skrivit en artikel om barn i skolåldern och muntejpning och människor blir som galna och ska anmäla mig hahaha. Tänker att jag får tid att andningsträna om jag hamnar bakom lås och bom för detta.
SVAR: Kritik fick jag i början för att – Relaxatorn var för dyr, tejpen var livsfarlig, andning var flummigt etc….viss kritik var berättigad och gjorde att jag lärde mig nya saker och utvecklades. Så den tog jag till mig av. Mycket av kritiken var dock obefogad och när jag lärde mig att bortse ifrån den och se det som att personen/personerna innerst inne var nyfikna så har det landat i att jag försöker tänka att:
- Jag är inte är här för att övertyga någon.
- Jag sår frön med mina andningstips och om jag gör det med kärlek och värme så kommer dessa frön att gro snabbare jämfört om jag sår fröna i en jordmån med en överlägsen, dömande och dryg ”jag vet bäst”-attityd.
- Jag delar med mig av min kunskap till de som vill lyssna och lägger inte särskilt mycket fokus på de som är skeptiska och onyfikna.
- All kritik är bra då det innebär att personen/personerna funnit det så pass intressant och så pass utmanande för deras egna världsbild att de valt att lägga av sin dyrbara kraft och energi på att kritisera. I kritiken finns också en möjlighet att lära för egen del och vässa mina argument och mitt erbjudande. Kritiken ger också en utmärkt möjlighet, en plattform, för att få igång en diskussion så att ämnet blir aktuellt under en längre tid och erbjuder en möjlighet att ge ytterligare argument med nya infallsvinklar.
- Inte polarisera och gå in i diskussion om vad som är rätt eller fel utan försöka vara ödmjuk och respektera det faktum att vi alla är olika och har olika bakgrund, erfarenheter och önskemål.
- Inte ta kritiken personligt utan att se det som att de som kritiserar är mina läromästare som vill hjälpa mig att utvecklas (i alla fall på ett undermedvetet plan).
- Kritik ger oss möjlighet till en stunds reflektion och eftertanke. Vad väcks i mig? Hur reagerar jag? Vad ligger bakom den andre personens reaktion? Oftast behöver vi inte vara rädda när någon släpper loss sin inneboende ilska över oss. Bakom ilskan finns ofta en rädsla, ungefär som "skräm inte hunden, den kan bli arg". Kanske finns där en liten femåring som törstar efter kärlek och är rädd för att inte finna den ❤️
Här är ett exempel på kritik och mitt svar, från november-2018:
-----------e-mail från en potentiell kund--------------
"1000 spänn för en grundkurs? Du är verkligen en humanitär, god människa! För astmatiker har inte redan problem liksom. Fy fan!! Fantastiskt att ta 1000 kronor för grundkursen! Folk i andningspanik med astmaspray på avbetalningar har verkligen råd och lust med detta. Säljer ni kollodialt silver också? 1000 spänn där med per milliliter? Jävla klåpare!!"
--------mitt svar--------
Hej xxxxx!
Tack för ditt mail. Nej vi säljer inte kollodialt silver. Och faktum är att Grundkursen i Medveten Andning kostar 1250:-. Det var troligtvis något fel på hemsidan, vilket gjorde att priset visades utan moms.
Om du vill ha hjälp med din astma men inte har råd med kursen så finns ju sjukvården att vända sig till. De får ju verksamheten att gå runt tack vare dig och mig, via skattsedeln. Jag driver ju däremot ett privat företag och har inga sådana intäkter, så för att jag ska kunna försörja mig behöver jag ta ut det här priset. Men det är ju helt frivilligt att gå vår kurs för att se om andningsträning kan hjälpa dig med din astma.
Jag ser kursen som en tjänst avsedd främst för dem som vill gå till roten med sina problem och är beredda att lägga ned det jobb som krävs. Samtidigt är vi alla unika individer, så det finns inga garantier att andningsträning hjälper. Dock är det många som har positiva erfarenheter av att förbättra sin andning. Några erfarenheter från våra kunder kan du kan läsa om längst ned i denna artikeln - Förbättra din andning – Förbättra din astma
Det som är glädjande är också att du faktiskt inte behöver gå någon kurs för att förbättra din andning. Mycket av informationen finns redan på hemsidan, exempelvis Medveten Andnings sju goda vanor. Boken jag skrivit innehåller också många tips och den finns att låna på biblioteket.
Det händer också att vi hjälper människor som har det sämre ställt ekonomiskt, med rabatter eller gratisprodukter. Det som inspirerar oss extra mycket till att göra det är vänlighet, nyfikenhet och ödmjukhet.
Varma hälsningar
/Anders Olsson, Medveten Andning
FRÅGA: Hej, jag har tejpat munnen på natten i tre veckor och jag har haft så många "klara" annorlunda drömmar under den här perioden. De har inte varit skrämmande, men detaljerade och ofta minns jag dem när jag vaknar. Jag undrar om det har att göra med att jag har tejpat munnen? Jag har också upplevt intensiva humörsvängningar och undrar också om det är en del i att jag har näsandats på natten?
SVAR: Om tejpa munnen på natten är den enda förändring du gjort i ditt liv så är det ju fullt tänkbart (troligt) att dina klara drömmar och intensiva humörsvängningar beror på att du andas genom näsan när du sover. Även om vi oftast vill ha positiva resultat, och gärna så snabbt som möjligt, så är det i första hand förändring vi ska titta efter. Förändringen ger oss en bekräftelse på att muntejpningen har påverkat andningen under sömnen och indikerar därmed att du har ovanan att andas genom munnen när du sover.
Låt oss ta ett steg tillbaka och ställa oss frågan varför vi sover. Under evolutionen har nämligen sömn varit något av det farligaste vi kunnat göra. Sömn innebär ju en slags medvetslöshet där vi varken kan ha koll på hungriga vilddjur eller giftiga kryp. Trots dessa nackdelar har vårt behov att sova levt kvar genom evolutionen, vilket tyder på att det är något ytterst viktigt som pågår under sömnen.
Och det stämmer. När vi är vakna har hjärnan mer än fullt upp med att bearbeta inkommande stimuli. Men för att vi ska kunna utvecklas, lära nytt och få nya insikter behöver all inkommande stimuli sorteras och organiseras. Detta sker under sömnen, då information i korttidsminnet flyttas till långtidsminnet, händelser vi varit med om under dagen sorteras ihop med binds samman med liknande tidigare händelser vilket ger oss erfarenhet och helhetsperspektiv.
Grovsorteringen av de händelser vi varit med om under dagen kan liknas vid när vi städar huset och låter alla bestick, glas, tallrikar och kastruller hamna i köket medan tandkräm och toarullar hamnar på toaletten. Detta sker under vår ytligare sömn. Finsorteringen, där besticken sorteras in i besticklådan och glasen och tallrikarna i respektive skåp sker under vår djupsömn. Hur vi andas är helt avgörande för kvalitén på vår djupsömn.
Flera personer har rapporterat om att de minskat sina mardrömmar när de börjat tejpa munnen på natten. Munandning i vila innebär per automatik hyperventilering, dvs andningen överstiger kroppens behov. Logiken blir då att överandningen/hyperventileringen tar oss till kamp/flykt vilket leder till drömmer som speglar detta tillstånd. Och näsandning, som tar oss till vila, lugn och ro, ger upphov till drömmar som är mer harmoniska. I denna artikel kan du läsa mer om sömn och andning - Andas bättre - Sov bättre >>
Angående dina intensiva humörsvängningar på dagtid så finns det en väldigt intressant koppling mellan hur vi andas och upplevda trauman och obehagliga, obearbetade känslor. Uttryck som fjärilar i magen och stressmage indikerar att de jobbiga känslorna ofta har sitt säte i magtrakten. Anledningen till att många av oss har en ytlig bröstandning är helt enkelt för att slippa komma i kontakt med sorgen, rädslan, ilskan osv. Vi flyr från det jobbiga i magen genom att flytta upp andningen i bröstet.
Munandning i vila ger per automatik upphov till en ytlig andning, medan näsandning ger en lägre andning aktiverar diafragman, vår viktigaste andningsmuskel. Så det är tänkbart att din känslomässiga berg- och dalbana har att göra med att du alltmer kommer i kontakt med olika obearbetade känslor som finns begravda djupt inom dig.
För en del som börjar andningsträna kan det ibland inträffa en form av utrensning eller förstförsämring, innan det blir bättre. Reaktionen (tillfällig försämring) kan komma omgående eller efter några veckors andningsträning. Det som händer vid förstförsämring, kan liknas vid när en person som slutar röka inte mår så bra i början utan vinsterna kommer efter ett tag. Vanligtvis uppstår reaktionen där vi haft problem tidigare. Ett sätt att se på förstförsämring är därmed att kroppen håller på att läka. Du kan läsa mer i denna artikeln Kan andningsträning ge förstförsämring?
FRÅGA: Hej! Jag har konstaterad nästäppa på grund av kvalsterallergi. Är det ok för mig att tejpa munnen? Det känns som jag inte får någon luft när jag andas genom näsan.
SVAR: Om du har en täppt näsa så rekommenderar jag inte att du börjar direkt med att tejpa munnen på natten, utan först fokusera på att förbättra din andning på dagtid.
När vi andas in så tar vi in syre och när vi andas ut så andas vi ut den koldioxid som tillverkas i kroppen. Tvärtemot vad många tror så styrs vår andning inte av att vår kropp behöver mer syre utan vår andning triggas av nivåerna av koldioxid.
Koldioxid tillverkas vid ämnesomsättningen i våra cellers mitokondrier, när syre och fett/glukos omvandlas till energi (ATP), värme, vatten och nämnda koldioxid. När koldioxiden ökar i kroppen så känner vårt andningscentrum i hjärnstammen av denna ökning och triggar igång en inandning. På den påföljande utandningen andas vi ut överskottet av koldioxid och en ny andningscykel startar.
När ämnesomsättningen ökar, till exempel när vi rör på oss, så ökar följaktligen produktionen av koldioxid och därför andas vi mer. Om du upplever att du inte får någon luft när du andas genom näsan så är det ett tecken på att din tolerans för koldioxid är låg. Det glädjande är att du kan träna upp din förmåga att tolerera koldioxid och därmed andas genom näsan i allt större utsträckning.
För att kunna tejpa munnen och andas genom näsan på natten är det lämpligt att först försöka bemästra näsandning på dagtid.
- Försök att andas genom näsan på dagtid så mycket som möjligt. Om det är svårt, ta det varsamt, i en takt som passar för dig.
- Du kan till exempel tejpa för munnen på dagen för att vänja dig vid känslan. Tejpa vertikalt från näsan ned mot hakan så att det blir en glipa så att du kan andas genom munnen närhelst du vill.
- Fyll munnen med vatten så att du tvingar dig själv att andas genom näsan. Effekten är liknande som att tejpa för munnen, med skillnaden att det inte är lika synligt för omgivningen.
- Träna med Relaxator andningstränare. Relaxatorn ger ett motstånd på utandning som gör att din andning blir låg, långsam, liten och rytmisk, vilket ökar toleransen för koldioxid.
- Gör lågintensiv fysisk aktivitet med stängd mun, som att städa, gå ut med hunden, stöka i rabatten, cykla, promenera etc.
- Nässköljning med salt och bikarbonat. 1. Koka upp två deciliter vatten. Låt det svalna tills det är ljummet.
2. Häll i ett kryddmått salt, gärna havssalt, och ett kryddmått bikarbonat för varje deciliter vatten. Rör om så att det löses upp i vattnet. 3. Häll lite av vattnet i handflatan och dra upp det i en näsborre i taget. Alternativt använd en näskanna, spruta eller en vanlig 50 cl PET-flaska med sport-kork för att skölja näsan med vattnet.
4. Upprepa några gånger tills näsan känns renare och mindre trång.
5. Skölj morgon och kväll under några dagar. - En näsvidgare, till exempel Nezestrips, som finns att köpa på apoteket, är ett annat tips du inledningsvis kan ha nytta av för att ställa om till näsandning.
- När du upplever att det fungerar allt bättre att andas genom näsan på dagtid och du känner dig redo så tar du steget och testar att tejpa på natten.
Allmänna frågor
om andning
FRÅGA: En fundering om andning. Varför drar man ibland in väldigt mycket luft, en djup andning, helt automatiskt? Behöver kroppen plötsligt mer syre eller vad kan det vara? Jag kan vakna på natten av just denna anledning. Jag andas troligtvis mycket genom munnen, för när jag tänker att jag bara ska andas genom näsan så kan jag känna att jag inte får tillräckligt med luft, nån slags lufthunger/panik.
SVAR: Anledningen till att du har behov av att ta ett stort andetag och drar in mycket luft är troligtvis på grund av att du hållit andan och därmed ökat nivåerna av koldioxid i kroppen.
När vi andas på ett sätt som det är tänkt, dvs andningen motsvarar kroppens behov, så upprätthåller vi balans mellan syre och koldioxid.
Syre tar vi in utifrån när vi andas in, medan koldioxid hela tiden produceras i kroppen och lämnar kroppen vid utandning.
När vi har en försämrad andning - ytlig, snabb, stor, orytmisk, ljudlig, ansträngd, genom munnen, så blir det obalans mellan syre och koldioxid. Ytlig, snabb, stor (vilket en del kallar djup) andning ger för mycket syre och för litet koldioxid, medan hålla andan ger det omvända - för litet syre och för mycket koldioxid. En orytmisk andning växlar mellan de två.
Det är nivåerna av koldioxid i kroppen (koldioxidtrycket) som styr andningen. När koldioxidnivåerna ökar så triggas andningscentrum, vilket stimulerar phrenic-nerven som i sin tur stimulerar diafragman, som rör sig nedåt och vi andas in.
På den påföljande utandningen så andas vi ut koldioxid. När tillräckligt med koldioxid byggts upp i kroppen så triggas andningscentrum återigen och en ny andningscykel börjar.
Vid behov av att ta ett stort andetag så har du alltså troligtvis hållit andan, eller andats för litet, så att för mycket koldioxid har byggts upp. Det stora andetaget åtföljs ju av en lika stor utandning och då gör kroppen sig av med överskottet på koldioxid.
Behoven av att ta stora andetag och att sucka ökar också om du har ovanan att andas snabbt, ytligt och/eller stort då detta över tiden ökar utflödet av koldioxid. Denna typ av andning sänker koldioxidtrycket i kroppen vilket gör andningscentrum känsligare, dvs vi får en lägre tolerans för koldioxid, och behovet av att sucka/ta stora andetag blir större.
På samma sätt är det med känslan av att inte få tillräckligt med luft vid tanken på att bara andas genom näsan. Munandning leder till en snabbare andning, som vänjer oss vid ett lägre koldioxidtrycket i kroppen. När vi andas genom näsan så saktas andningen ned, vilket ökar nivåerna av koldioxid. Känslan av att inte få luft beror alltså inte på för litet syre, utan på för mycket koldioxid (och låg tolerans för koldioxid). Nyckeln för att kunna andas alltmer genom näsan är att ta det i små steg som din kropp klarar av att hantera, ungefär som vi är väldigt otränade och går till gymmet för första gången.
Medveten Andning går ut på att träna upp och förbättra din andning så att den allt oftare blir långsammare, lägre, mindre och mer rytmisk för att säkerställa en optimal balans mellan syre och koldioxid och därmed en optimal syresättning.
Här är en artikel som ytterligare förklarar koldioxidens roll i kroppen - Koldioxidtrycket viktigare än blodtrycket
FRÅGA: Jag går regelbundet på gym. Jag cyklar för fullt (nåja) och försöker att ha stängd mun. Det går ganska bra. MEN sedan går jag i en ledarledd grupp och instruktören går på mig hela tiden om att jag måste andas ut genom munnen. Jag struntar i det.
Finns det något skäl att man tycker att pustandet är bra? Enda fördelen som jag ser det är att med öppen utandning slipper jag snyta mig så ofta!!:-) Jag klarar det ju ganska bra så varför ändra ett koncept som fungerar men jag skulle vilja ha ett argument!
SVAR: Min uppfattning är att kunskapen om andning inom träningsvärlden många gånger är relativt låg och har stort utrymme för förbättring. Jag skulle börja med att fråga din instruktör vad han/hon tycker är de viktigaste fördelarna till att andas ut genom munnen.
Fördelarna med att andas ut genom näsan är som jag ser det följande:
- Behåller mer vatten. En svensk studie visade att 42% mer vatten lämnade kroppen vid utandning genom munnen jämfört med genom näsan.
- Bibehåller ett optimalt koldioxidtryck. Samma studie visade också att andningsvolymen ökade med 12% vid utandning genom munnen jämfört med näsan, vilket ju innebär att utflödet av koldioxid ökar. Ett minskat koldioxidtryck i blodet ger en sämre syresättning av våra muskler (Bohr-effekten). Då koldioxid också har en vidgande och avslappnande effekt på musklerna i blodkärlen så blir det svårare för blodet att nå fram till våra muskler. Ett lägre koldioxidtryck är troligtvis en stor anledning till att många upplever att Medveten Andning vid träning ger en lägre puls.
- Återvärmer och återfuktar näsan. När vi andas ut genom näsan återfuktas och återvärms näsan av den fuktiga (100% luftfuktighet) och varma (37 grader) utandningsluften som kommer från lungorna. När utandning sker genom munnen så kommer näsan på sikt att fungera sämre då den blir allt kallare och torrare.
- Rensar ut bakterier. Partiklar och bakterier som fastnade i näsan vid inandning försvinner ut vid utandning genom näsan. Om vi även andas in genom munnen så hoppar vi över kroppens första försvarslinje mot utomstående inkräktare (näsan) och fler partiklar och bakterier hamnar i lungorna. Det skapar inflammationer och mer slem behöver produceras för att få ut partiklarna. Båda dessa sakerna bidrar till trängre luftvägar.
- Effektivare syresättning av blodet. Då näsan har en trängre passage jämfört med munnen så bibehålls ett högre tryck i lungorna vid utandning genom näsan jämfört med munnen. Det ger en effektivare överföring av syre från inandningsluft till blod och koldioxid från blod till utandningsluft.
FRÅGA: Om man tränar på aktivt med att förbättra sin andning, när kan man förvänta sig effekt?
SVAR: Det är väldigt individuellt när du kan förvänta dig effekt, en del märker förbättringar direkt – så fort de börjar träna med Relaxatorn eller efter första natten med tejpad mun, medan det tar litet längre tid för andra.
Generellt gäller som i de flesta andra fall, en liten insats ger litet resultat. Så jag rekommenderar varmt att du gör hela träningsprogrammet under 28 dagar och använder alla de fyra verktygen som ingår i Medveten Andningsträning:
- Bli medveten om din andning. Medvetenhet är ofta första steget till förändring. Första steget i 7 stegs programmet är därför att ta tempen på din andning genom att svara på de 20 frågorna i Andningsindex.
- Tejpa munnen på natten. Många av oss har munnen öppen när vi sover. Munandning i vila innebär per automatik att vi hyperventilerar, dvs vi får obalans mellan syre och koldioxid. Att tejpa munnen på natten med Sleep Tape är ett synnerligen enkelt, men ändå väldigt kraftfullt verktyg. Då det inte är lätt att hålla koll på din andning när du sover, säkerställer användandet av Sleep Tape att din mun förblir stängd under natten så att andningen bara sker in och ut genom näsan. Näsandning ger en lugnare sömn och minimalt med energiläckage, vilket ökar chansen att kroppen kan ägna sig åt läkning, reparation och återhämtning.
- Träna med Relaxator. Med Relaxator andningstränare kan du träna upp dina andningsvanor så att du andas mer på ett sätt som motsvarar din kropps behov. Relaxatorn hjälper dig att andas långsammare och mer rytmiskt. Den tränar också upp muskeltonusen i de övre luftvägarna och stärker diafragman, vår viktigaste andningsmuskel.
- Fysisk aktivitet med stängd mun. En bra andning börjar i näsan. Om din näsa är trång och du har svårt att andas genom näsan är det ofta ett tecken på att andningen inte är optimal. I näsan, under näsmusslorna, finns svällkroppar. De sväller upp när vi har ett för lågt koldioxidtryck, som en försvarsmekanism i ett sätt att försöka förhindra utflöde av koldioxid, då ju koldioxid lämnar kroppen vid utandning. Fysisk aktivitet med stängd mun tränar upp din förmåga att andas genom näsan. I takt med att du förbättrar din andning och återställer koldioxidtrycket kommer svällkropparna att minska i storlek, och näsan upplevs då som mindre trång.
Mer information om 28-dagars Medveten Andningsträning hittar du här >>
FRÅGA: Finns det ett samband mellan en del kvinnors komplex kring magen, att man drar in magen, och därmed får en sämre andning?
SVAR:
Ja, det finns ett samband mellan magkomplex och försämrad andning. Här är en artikel som bland annat tar upp detta: Kvinnor i riskzonen utveckla försämrade andningsvanor >>
Även män kan ha samma problem då vi ska visa oss starka och manliga genom att skjuta fram bröstet och dra in magen.
FRÅGA: Hur ska jag kunna andas med näsan när jag åker längdskidor? Snoret rinner hela tiden och täpper igen näsan. Jag sover med tejpad mun och andas med näsan mest hela tiden på dagarna, men det bara går inte i längdspåret och med kylan… Vad göra?
SVAR: Oftast är det en träningssak. Ju mer vi tränar på att näsandas vid fysisk aktivitet, desto bättre blir vi på det.
Det vanligaste misstaget jag stöter på är att man endast testat sin aktivitet en enda gång och att man gjort det med med samma hastighet som vanligt vid munandning.
För att lyckas behöver du därför sänka hastigheten och ha tålamod. Strunta i prestationen och lämna klockan hemma.
Vi kan inte förvänta oss att klara av näsandning omgående, precis lika litet om vi klarar av att göra 50 armhäv om vi aldrig gjort en enda i vårt liv. Vi får se oss själva som nybörjare i denna ”gren” och tänka att vi ger oss själv en ny utmaning – en andningsutmaning, att jag ska minsann klara detta.
Problemet med rinnande näsa är vanligtvis övergående. Hur lång tid det tar att komma upp i samma intensitet som du kör på nu och bara andas genom en näsa som inte rinner hela tiden (men kanske litet) beror vanligtvis på hurdana andningsvanor du har i vardagen.
Även om näsandning är det viktigaste första steget på vägen till en bra andning och du tejpar munnen på natten och andas genom näsan mest hela tiden på dagarna så finns det fler saker som avgör om du har en bra eller mindre bra andning: Inom Medveten Andning jobbar vi med sju goda andningsvanor – den ska vara in och ut genom näsan, den ska vara lågt nere i magen, långsam, litet, rytmisk och tyst samtidigt som hållningen är upprät.
Här är en artikel som kanske kan inspirera: Medveten Andning för optimal idrottsprestation >>
FRÅGA: Vid munandning andas vi ut mer koldioxid än vad kroppen tillverkar och din teori är att luftvägarna i näsan täpps till för att förhindra ett för stort utflöde av koldioxid. Jag har tidigare läst boken ”Avslappning och mental träning för ett rikare liv” av Eva Johansson och där står följande ”Det är också viktigt att du andas ut ordentligt”.
Då förhindras en ökning av koldioxidhalten i blodet, som i sig kan vara ångestskapande” Detta gör mig lite förvirrad, har jag missförstått något? Om vi andas genom näsan, kan vi få för mycket koldioxid i blodet då?
SVAR: Som med allting annat är det balans det handlar om, så vi kan ha för mycket koldioxid och vi kan ha för litet. För höga nivåer av koldioxid är främst vanligt när man har förstörd lungvävnad och fått diagnos som KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och lungemfysem. För de flesta andra gäller dock det omvända, att vi har för låga nivåer av koldioxid.
Många verkar dock ha missuppfattat koldioxidens betydelse för en kropp i balans och ser den endast som en slagg/rest-produkt som uppstår när näring omvandlas till energi i cellerna och att den ska ut ur kroppen så snabbt som möjligt.
Jag tror att denna vanliga missuppfattning är en anledning till att det står som det står i Eva Johanssons bok. Min uppfattning är att koldioxid är så långt ifrån en simpel slaggprodukt som det överhuvudtaget går att komma. Hos en hyfsat frisk människa är det nivåerna av koldioxid som styr andningsfrekvens och andningsvolym. I takt med att man mår sämre så blir syrenivåerna viktigare för att trigga andningsreflexen, men hos de flesta av oss är det koldioxidtrycket som styr andningen.
Bara detta faktum, att koldioxiden styr vår andning som är kroppens viktigaste funktion, borde vara mer än tillräckligt för att ta kål på myten om att koldioxid är farligt. När brandmän i USA (jag vet inte hur det är i Sverige) kollar om en person lever så kollar de varken puls eller syrgasmättnad i blodet. De kollar om utandningsluften innehåller koldioxid. Om den gör det så betyder det att personen fortfarande är vid liv. Man kan alltså ha obefintlig puls men fortfarande vara vid liv.
En normal andning i vila är 6-12 andetag per minut och ca en halvliter per andetag vilket ger en andningsvolym på 3-6 liter luft per minut och ett koldioxidtryck på ca 40-45 mmHg.
Vid en försämrad andning är det vanligt att vi andas mer; 18-25 andetag per minut eller mer och en större volym vid varje andetag vilket ger en andningsvolym på 10-15 liter per minut. När vi överandas på detta sätt förlorar vi koldioxid och sänker därmed koldioxidtrycket till under 40 mmHg. 35 mmHg och lägre räknas som hyperventilering.
Över tiden etableras därmed ett nytt normaltillstånd i kroppen där andningsreflexen triggas vid lägre koldioxidnivåer i blodet. När vi andningstränar lär vi kroppen att tolerera ett högre koldioxidtryck så att andningsreflexen triggas igång mer sällan.
Förutom att det styr andningen har koldioxid många andra viktiga funktioner, bland annat:
- Bakteriedödande. Det är bakteriedödande – används inom livsmedelsindustrin sedan 1930-talet och ex. ost och kaffe är förpackat i 100% koldioxid.
- Vidgar glatt muskulatur. Har en vidgande och avslappnande effekt på glatt muskulatur, de muskler vi inte kan kontrollera med viljan, som finns i luftvägar, blodkärl, tarmar, livmoder m.m.
- Ökar syresättning. Gör så att syret frigörs från blodet och kan åka in i våra celler och göra nytta (kallas Bohr-effekten).
Här är en artikel jag skrivit i ett försöka att bringa klarhet i ämnet: Koldioxidtrycket viktigare än blodtrycket >>
FRÅGA: Jag vill fråga dig Anders - vilken är din bästa hälsovinst med Medveten Andning?
SVAR: Min förbättrade andning har framförallt bidragit till att jag lärt mig lägga ur turbon och sakta ned så att jag är mer närvarande och medveten och mindre stressad. Det har i sin tur öppnat upp ett fönster av möjligheter att reagera annorlunda på inkommande stimuli, dvs jag är inte längre slav under mina inlärda beteenden från barndomen.
Jag …
- Håller mig friskare. Jag är numera väldigt sällan sjuk. Mer av mina resurser kan då ägnas åt inlärning och utveckling istället för åt att försöka bli frisk. Och när jag blir sjuk har jag lärt mig uppskatta det faktum att det är min kropp som talar om för mig att sakta ned. Att vara sjuk, även om det bara är en lindrigare förkylning, är också en möjlighet att få ett annat perspektiv på tillvaron och få nya insikter.
- Är snällare mot min kropp. Tidigare var min kropp bara ett simpelt verktyg i jakten på de mål min hjärna satt upp. Att nå målen var långt mycket viktigare än min kropps välbefinnande. Numera är min kropp min bästa vän och ”vi” gör bara saker som vi tycker är skoj och som får oss att må bra!
- Är mindre rädd och vågar mer. Rädsla är ett effektivt sätt att hindra oss från att leva det liv vi önskar. Genom att våga vara den jag är har jag blivit huvudrollsinnehavare i mitt eget liv. Jag räds inte längre döden, olyckor, brist på pengar, prata inför folk, pinsamheter, misslyckanden eller vad andra ska tycka om mig. Andningen har blivit min trogna vän som alltid är med mig och som jag tryggt kan luta mig mot när jag behöver stöttning.
- Känner ökad frihetskänsla. Förbättrade andningsvanor har hjälpt mig att finna en inre styrka. Jag styrs numera sällan av behov som sug efter socker eller att jag ”måste” ha den senaste teknikprylen. Inte heller klockan, stress, oro eller ilska har längre något större inflytande över mitt liv. Det har också blivit allt lättare att handskas med motgångar då jag insett att de hjälper mig att utvecklas och växa som människa. Det är en enorm frihetskänsla att i allt högre utsträckning kunna välja min reaktion på inkommande stimuli och inte längre vara “slav” under gamla vanor och inlärda beteenden.
- Har bättre relationer. Det har blivit lättare att sätta mig in i andra människors situation och förstå orsaken till deras tankar, åsikter och handlande. Min kritiska och dömande inre dialog har ersatts med acceptans, ödmjukhet och nyfikenhet. Genom att fokusera på andningen kan jag lättare skapa distans till tankar och känslor och i allt högre utsträckning behålla lugnet i svåra situationer. Resultatet är att jag känner en ökad samhörighet med allt levande – djur, växter och människor.
- Har bättre kontakt med min inre vägvisare. När jag tvekar inför ett beslut blir jag hjälpt av att andas lågt, rytmiskt och långsamt genom att förlänga min utandning. Detta hjälper mig bli lugn och fokuserad så att jag lättare kan komma i kontakt med min inre vägvisare. En rytmisk andning hjälper mig växla mellan intellekt och logik till maggropskänsla och intuition. Det har gett mig en stark tillit till min inneboende förmåga att fatta rätt beslut och jag upplever både i det lilla och stora perspektivet att jag fattar allt klokare beslut i min vardag.
Du kan läsa mer om min resa här: Möt Anders Olsson, grundare av Medveten Andning >>
FRÅGA: Anders, vad säger du om detta: EWOT (Exercise With Oxygen Therapy) - träning med extra syrgas? Jag använder ju Relaxatorn, som saktar ned andningen, när jag kör bil etc., och näsandning när jag tränar. Om jag förstått det rätt så minskar mängden syre jag får i mig med Relaxator och näsandning. Stämmer det och står inte dina råd då i direkt motsats till informationen i denna artikeln - Why Your Body Begins to Slow Down With Age — And How to Put It Off as Long as Possible?
SVAR: Det är ingen tvekan om att syre är viktigt. Anledningen till att vi dör efter bara några minuter om vi slutar andas är för att vi får brist på syre. Syret är avgörande för att våra celler, muskler och organ ska kunna tillverka energi effektivt.
Men trots att det är syre vår kropp hela tiden törstar efter så är min uppfattning att det är koldioxid som banar väg för syret, hela vägen från stimuleringen av mellangärdesnerven (phrenic nerve) – som signalerar till diafragman att röra sig nedåt så att en inandning kan påbörjas – till att syret tvingas bort från blodet på cellnivå.
- Inandning: Koldioxid signalerar till hjärnstammen att kroppen ska påbörja en inandning genom att sänka kroppens pH-värde till en nivå där hjärnans andningscenter aktiveras.
- Luftvägarna: Koldioxid får den glatta muskulaturen i luftvägarna att slappna av så att de vidgas och släpper in luft i lungorna.
- Blodet: Koldioxid får de glatta musklerna i blodkärlen att slappna av så att de vidgas och blodcirkulationen underlättas.
- Cellerna: Enligt Bohr-effekten sänker koldioxid pH-nivån, vilket minskar hemoglobinets affinitet för (eller ”dragningskraft” till) syre, och syrgas frisätts från blodet till cellerna.
Ett optimalt koldioxidtryck lägger grunden för en optimal syresättning. Mer information hittar du i artikeln - Koldioxidtrycket viktigare än blodtrycket >>
FRÅGA: När vi undviker att andas nere i magen har jag förstått att negativa känslor lagras upp i magtrakten, vilket bekräftas av uttryck som fjärilar i magen, orosmage och stressmage. Att flytta upp andningen i bröstkorgen kan då ses som en flykt för att undvika komma i kontakt med dessa obehagliga negativa känslor. När man börjar magandas och kommer i kontakt med de negativa känslorna kan det då göra att man mår dåligt i början, dvs kan det bli andra reaktioner förutom den positiva lugna effekten?
SVAR: Ja det stämmer att det kan inträffa en form av känslomässig förstförsämring när man börjar andningsträna. Ungefär som att en person som slutar röka inte mår så bra i början utan vinsterna kommer efter ett tag. Samtidigt behöver det absolut inte bli någon förstförsämring, det är väldigt individuellt. Om du börjar må sämre är mitt råd att välja det alternativ nedan som passar bäst för dig. Det finns inget rätt eller fel:
- Hänga i som du gjort hittills och fortsätta andningsträna.
- Fortsätta andningsträna, men inte lika mycket som tidigare.
- Andningsträna mer för att snabbare bli av med besvären.
- Ta en paus från andningsträningen under några dagar. Det gäller särskilt om förstförsämringen blir alltför besvärande.