Andningsträning fantastiskt för beroende-personligheter

Andningsträning fantastiskt för beroende-personligheter

Jag har en acetylkolin-dominant hjärna, är en addict från tidernas begynnelse – alltså en ”speedfreak”. Min hjärna är extremt lösningsfokuserad men gillar att ta genvägar. Jag är nog en adrenalin junkie också. Jag har genom åren varit på andningskurser, yogakurser, pluggat stresshantering, lyssnat på experter inom stressmedicin, och jag är stolt medlem i tolvstegsprogrammet (Minnesota-modellen) sedan 28 år tillbaka. Där pratar vi ”här och nu”, en dag i taget, en sak i taget, meditation osv.

För några år sedan så skickade min kära väninna, Sanna Ehdin, en lustig liten ”plastgrej” till mig efter att ha varit på kurs med en Anders Olsson om andning. Då både Sanna och jag jobbar med självläkning är jag van att höra talas om metoder, terapier, ”kurer”, piller, pulver m.m. i det oändliga och även om jag oftast är nyfiken så är jag också skeptisk.

Jag fattade inte ett dugg hur man skulle träna andning med denna apparat OCH instruktionerna var på ryska ! När hon sedan sa att hon tejpade munnen på natten och hade bättre sömn och mer energi då tänkte jag – nu är det kokta fläsket stekt, snacka om att gå på allt 🙂

Boken har gett mig så många nya insikter att jag är tagen

I somras började jag göra research för nästa uppdatering av min bok “Sockerbomben 3.0” och såg en artikel om andning i någon av kvällstidningarnas bilagor. Det var en artikel med Anders Olsson om Medveten Andning och det som verkligen högg tag i mig var ordet ”överandas”.

Jag är en addictiv personlighet och möter sådana hela dagarna i mitt yrke. Det vi sysslar med är att överäta, överspendera, överarbeta, överstressa, överdricka, överknarka, kort sagt ÖVERGÖRA allt. Lagom finns inte i vår värld.

Plötsligt fick jag en helt ny pusselbit och pusslet blev till en ny helhetsbild och jag gillar helhet. Gick direkt och beställde boken och Relaxatorn som kom på posten inom 2 dagar. Jag sträckläste boken och insåg att någon (Anders) fattat detta på ett nytt sätt.

Jag är ju sjuksköterska och ortomolekylämedicinare, men de vetenskapliga förklaringarna i boken hade jag ej tidigare sett förklarade på detta enkla och tydliga sätt. Jag var helt med på noterna. Exalterad är rätt ord! Kände djupt i magen att detta är superviktigt. Har fått så många nya insikter – uppenbarelser om nya sammanhang att jag är tagen.

Andningsträning – numera en del av min vardag

Jag satte igång att diagnosticera min egen andning och huga, huga. Jag överandades, andades ytligt, andades med munnen. Jag var som Saharas öken i munnen på morgonen och snarkade, påstod mina hundar i alla fall. Jag började träna med Relaxatorn, träna andning i bilen, på hundpromenaden, när jag diskade, osv.

Det som tilltalar mig allra mest är att jag inte behöver passa en tid till någon form av träning, sådant har jag nog av i jobbet. Jag behöver ingen väska med utrustning och behöver inte åka iväg någonstans, utan hänger bara Relaxatorn runt halsen och kan träna där jag går och står oavsett vad jag gör.

Jag är 61 år och tiden har gjort sitt med min kropp. Ömma leder, stelhet, ont i ryggen, muskelsvag och dålig hållning. Jag tröttnar lätt och jag har alltid ogillat gym. Köpt många gymkort men använt dom en gång sen tröttnat. Däremot har jag varit rörlig, hundpromenader i skogen är min melodi, trädgårdsarbete, cyklat och liknande aktiviteter.

Min sjukgymnast har tjatat mycket om att jag behöver styrketräna för att motverka ytterligare kroppsförfall. Sen, inte ännu, har jag tänkt i många år och tyvärr ledde detta också till att ryggen pajade i våras och jag fick svårt att gå mina långa promenader, jobba i trädgården och städa som jag också gillar hör och häpna. Jag gick också upp i vikt. Kort sagt jag var i mycket dåligt skick i somras, för några månader sedan.

Känner mig yngre och har mer energi

Glömmer aldrig första gången jag tejpade munnen till natten, mina hundar trodde jag blivit galen, skämt åsido är det så roligt att höra människors reaktioner på just det. De förfasar sig. Det gjorde ju jag också. Sanna och jag skrattar gott åt detta nu. Vad har hänt sedan i somras då? Jo, jag är mycket piggare, har mer energi, sover bättre, är mindre stressad, mer fokuserad, har mindre värk, är starkare, går på gym, har till och med skaffat PT, kort sagt – jag känner mig yngre.

Den viktuppgång som var resultat av ryggproblemen under våren, sommaren har jag inte kommit åt ännu men är övertygad om att det är nästa sak som händer. Det är ju tyvärr så att förbränning i min ålder är en seg historia så jag vet att det kommer att ta tid. Det är helt OK. De andra vinsterna överskuggar det.

Jag pratar om denna enkla metod vart jag än är och har rekommenderat alla mina patienter detta och resultaten börjar strömma in och de upplever samma positiva effekter som jag gjort. Min PT har nu köpt boken på min inrådan och idag ska han få en Relaxator av mig.

Tack Anders för detta fantastiska bidrag till människors ökade välmående.

Bitten Jonsson, 61 år ung, Näsviken, driver företaget Bittens Addiction

Subscribe Us
Subscribe to our newsletter and receive a selection of cool articles every weeks