Dagens reflektion: Mindre kamp – Mer acceptans

Anders Olsson Andningspodden Leave a Comment

Vår kropp är oerhört klok. Studier visar att när vi blir berövade sömn så ändras bakteriefloran i tarmarna så att mer kalorier kan tas upp för att kompensera för tröttheten som sömnbristen orsakar. Tänk om det är så att när vi till exempel känner oss trötta och har järnbrist, kanske det inte är så att vi omgående ska proppa oss fulla med järntabletter för att åtgärda bristen, utan att det är vår kropp som medvetet har gett oss järnbrist för att vi ska gå ned i varv och få nya insikter.

Acceptera

Om du inte kan besegra dem – dina rädslor, tvivel, sjukdomar, dålig sömn, låg energi etc., testa att acceptera dem och reflektera över varför de finns där. Det minskar din inre stress och ökar din förmåga till avslappning och läkning. The military approach, dvs att vi ska bekämpa våld med våld, kan vi se i många situationer:

  • Konflikter löser vi med våld och vapen – “öga för öga”
  • Barn uppfostras med aga – “lära sig att veta hut”
  • Kvinnan ska tuktas – “en lydig kvinna är en lycklig kvinna”
  • Sjukdomar ska bekämpas med piller och knivar – “fuck cancer”
  • Ogräs, svamp och insekter ska dödas med bekämpningsmedel så att grödorna kan växa
  • Livet är en kamp och sedan dör vi – “vila i frid”

Nytt paradigm växer fram

Det här militär-synsättet är förlegat och har ju redan börjat försvinna då det till exempel är få som slår sina barn, kvinnor och män är alltmer jämlika och även om det pågår konflikter är det 73 år sedan 2:a världskriget slutade.

Det nya paradigmet tror jag bär med sig mindre konflikter, kortsiktighet och konkurrens och mer kärlek, eget ansvar och samarbete, både i samhället i stort såväl som hur vi behandlar vår egna kropp.