Vi har alla en fantastisk förmåga till självläkning

Hur ser lungorna ut hos en person som rökt i 30 år? De är svarta eller hur. Men hur ser lungorna ut bara några år efter att samma person slutat röka? Jo, lungorna har återhämtat sig och ser normalt rosa ut. Det finns nästan inte ett spår kvar av tjäran från cigarettröken. Om vi tänker närmare på det så är ju denna förändring ingenting mindre än ett mirakel. Men hur har detta mirakel gått till? Avancerad kirurgi? Målsökande läkemedel? Genterapi med den senaste CRISPR-teknologin? Nej, det enda som skett är att vi gett kroppen förutsättningar att läka sig själv genom att ta bort roten till problemet – cigarettröken.

Om jag låter bananer ligga framme för länge så skapar jag till slut en miljö som attraherar bananflugor. Jag kan då försöka utrota de irriterande flugorna med olika kemikalier, vilket vi kan likna vid mediciner. Men långt mycket effektivare är ju att åtgärda orsaken till problemet och helt enkelt slänga de övermogna bananerna, eller som i fallet ovan – att sluta röka.

Ett annat exempel på vår kropps fantastiska läkningsförmåga är om vi bryter benet. Efter fixering läker benet ihop helt på egen hand. Inga läkemedel behövs för att hjälpa till i processen. Det klarar kroppen helt på egen hand och denna självläkning är inget mindre än ett mirakel.

Som patienter är vi kunder

Om vi går till vilken affär som helst och de inte har vad vi söker efter, så går vi vidare tills vi hittar en affär som erbjuder det vi vill ha. Om vi inte är nöjda med bankens villkor så byter vi bank. På samma sätt är vi som besökare på ett sjukhus, deras kunder. Om vi har ett hälsoproblem och vill försöka åtgärda roten till problemet är det inte alls säkert att sjukvården kan erbjuda detta. Då är det dags att inse att vi är kunder och har möjlighet att välja någon annan hälsoleverantör.

När vi agerar som en kund hjälper det oss att lyfta blicken och börja inse att vi har andra valmöjligheter än de som erbjuds inom sjukvården, till exempel operationer och läkemedel, vilket långt ifrån alltid är den optimala vägen till hälsa. Samtidigt som vi som kunder behöver vakna upp och sätta oss själva i förarsätet och ta ansvar för vår hälsa har också sjukvården ett stort ansvar.

Det behövs mer ödmjukhet inom sjukvården

Inom sjukvården finns en stark tilltro till operationer och mediciner. Det är naturligt eftersom en stor del av läkarutbildningen har fokus på detta. Men samtidigt så är det ju inte bristen på Alvedon som ger oss huvudvärk. Även om Alvedon kan vara fantastiskt vid en bultande huvudvärk, så åtgärdas inte orsaken, utan det är endast symtomet som dövas. Bra på kort sikt kanske, men troligtvis inte i det långa loppet.

Specialistkunskap kombinerat med övertron på operationer och mediciner gör att helhetsperspektivet försvinner. Något så självklart som vår andning är därför tyvärr ofta förbisett. Jag har frågat tusentals människor om de någon gång fått frågan från sin läkare om hur de andas. 98-99% svarar nej. Samtidigt som det är beklagligt, så är det inte förvånande med tanke på att läkare inte har någon utbildning om hur försämrade andningsvanor påverkar vår hälsa negativt.

För att inte tappa allt fler kunder och orsaka mer onödigt lidande är mitt generella råd till läkare att man bör sänka svansföringen och bli mer ödmjuka. Auktoritära uttalanden som:

– det är kroniskt, du får leva med detta i resten av ditt liv
– det ligger i generna, tyvärr hade du otur i gen-lotteriet
– det går tyvärr inte att bota så det finns ingenting att göra
– du har sex månader kvar att leva
– det är en autoimmun sjukdom där kroppen attackerar sig själv, osv. osv.

borde alltid, alltid, ALLTID föregås av ett ödmjukt “Med min kunskap, erfarenhet och utbildning som läkare så kan jag tänka mig att….”

Vill göra allt som står i min makt för att INTE hamna på sjukhuset

En insikt jag fick när jag deltog i en tre veckor lång andningssstudie på Standford, USA, var att sjukhusmiljön riskerar att göra oss passiviserade. Att man skulle lämna sjukhuset full av inspiration till att göra stora livsstilsförändringar och börja ta mer ansvar för sin hälsa känns ganska avlägset.

Alla tester, mediciner, komplicerade apparater och experter för med sig risken att vi som kunder känner oss vilsna och maktlösa och lämnar över ansvaret för vår hälsa och välmående till sjukvårdspersonalen eller högre makter.

För mig personligen innebar både själva sjukhusmiljön och de olika testerna där jag blev stucken, röntgad och fick olika mediciner som provocerade och stressade min kropp att jag kände i hela mitt väsen att om jag kunde slippa ville jag aldrig mer återvända till denna miljön.

När jag klev ut genom dörrarna sista dagen kände jag en enorm lättnad och där och då bestämde jag mig för att försöka göra allt i min makt för att ta ansvar för min hälsa så att jag INTE hamnar på sjukhuset igen.

Vår kropp är vår bästa vän, lär dig lyssna på den och börja läka dig själv

Det är miljön som är avgörande för hur vi mår. Den miljö som vi ger våra celler och organ. Att ta ansvar för vår hälsa innebär alltså att vi ger vår celler en bra miljö. När vi ger vår kropp det den vill ha så släpper vi loss den fulla kraften i det mest avancerade system för självläkning som någonsin existerat. Och det som är slående är hur många av de viktigaste sakerna som vår kropp och knopp önskar i princip faktiskt är gratis – andning, sömn, vatten, fysisk aktivitet, beröring, vänner, meningsfullhet.

De två viktigaste frågorna vi behöver ställa oss om vi inte mår bra är:

a) vad är den eller de viktigaste sakerna som orsakar mitt problem och
b) vad kan jag göra för att skapa förutsättningar för att min kropp ska kunna läka sig själv.

Om vi tittar inåt och lyssnar ärligt på vad vår kropp vill säga så hittar vi ofta svaret där. Vår kropp är vår bästa vän. Den är alltid på vår sida. Aldrig emot. Lär dig lyssna på den och börja läka dig själv.

Artiklar

Join 50,000 others and receive two free chapters of the book Conscious Breathing

kundberättelser

GILLAR DU ARTIKELN?

Isåfall kommer du troligtvis gilla vårt nyhetsbrev AndningsNYTT som innehåller mängder av tips och inspiration för att hjälpa dig till mer energi, mindre stress, bättre sömn m.m. Nyhetsbrevet kostar inget och utkommer cirka sex gånger per år.

Registrera dig för vårt Nyhetsbrev, som kommer ut varannan månad, och få två kapitel ur vår bok

MEDVETEN ANDNING,

Grunden för hälsa, energi och harmoni.

DELA GÄRNA DENNA SIDA

OM FÖRFATTAREN

Anders Olsson är föreläsare, utbildare och grundare av Medveten Andning och har skrivit boken med samma namn. Efter att i hela sitt liv haft en hjärna som gått på högvarv har han haft turen att stöta på verktyg som hjälpt honom slappna av och hitta sitt inre lugn. Det kraftfullaste av dessa verktyg har utan tvekan varit att förbättra andningen, vilket ledde till Anders beslut att bli världens främste expert inom andning. Det är snart 10 år sedan och sedan dess har han hjälp tiotusentals människor till en bättre hälsa och ökad livskvalité. Han är gästföreläsare på Arizona State University och har deltagit i en banbrytande andningsstudie på Stanford i USA. Anders vision är “Tillsammans förändrar vi världen, ett andetag i taget”.

Anders Olsson

 • Jan Eri,sson skriver:

  En gång framförde jag till min husläkare synpunkten “jag skulle nog behöva lära mig andas lite bättre” varpå kommentaren blev “men andningen sköts ju helt automatiskt”. End of discussion.
  Apropå självläkning, sjukvård, läs gärna boken “konsten att överleva i en övermedicinerad värld” av
  P. C. Gøtzsche.

 • Det enkla är det stora. Det stora kan vi påverka själva – om vi bara kommer fram till den kunskapen om VAD vi kan göra och varför! Du har med boken Medveten Andning och allt som följer med gett alla som andas själva en möjlighet att påverka sitt liv. Vad än andra fått dem att tro förut. Tacksam för Medveten Andning med återhämtning, läkning och allt vad det innebär. Lättillgängligt och enkelt. Jag sprider detta var jag går och står. Vill inte att någon ska behöva missa det som ligger dem närmast!

 • >

  Gör som 50 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning

  Rulla till toppen