Möt Anders Olsson – Grundare av Medveten Andning

Hej, jag heter Anders Olsson. För över 10 år sedan begav jag mig ut på en fantastisk resa. Det var då jag beslutade mig för att bli världens främsta expert inom andning. Så hur kommer man på tanken att bli expert på andning? Jo, efter att i hela mitt liv haft en hjärna som gått på högvarv har jag haft turen att stöta på verktyg som hjälpt mig slappna av och hitta mitt inre lugn. Det kraftfullaste av dessa verktyg har utan tvekan varit att förbättra min andning.

Jag startade mitt egna företag 1990 och började importera datorer från Taiwan. Femton år senare hade jag sålt mitt företag och uppnått mina ”drömmar”. I jakten på pengar, prylar och ”framgång” kände jag dock allt tydligare under de sista åren att det var något som saknades.

Utåt sett var jag framgångsrik, men inombords kände jag mig inte bara utarbetad och dränerad på energi utan också förvånansvärt tom. En känsla av att det “måste finnas någonting mer” gnagde djupt inom mig.

Min passion – kraften i vårt andetag

Till slut insåg jag att det var upp till mig själv att göra de förändringar som krävdes för att hitta tillbaka till min inre glöd och livslust. Jag sålde mitt företag och startade hälsoföretaget Sorena AB hösten 2005. Jag översatte bland annat några hälsoböcker från engelska till svenska, exempelvis Din kropp skriker efter vatten och Tro, dogmer och biologi – Hur vårt undermedvetna styr våra gener av Bruce Lipton, och när jag letade efter en ny bok att översätta fann jag min nya passion – andningens djupgående betydelse för alla aspekter av vårt liv.

Jag började forska i ämnet och experimentera med olika andningsmetoder och tekniker och snart nog utvecklade jag ett eget koncept som faktiskt har förändrat mitt liv på alla plan.

Medveten Andning har vuxit fram ur mina egna erfarenheter, böcker, tillgänglig forskning inom avslappningstekniker, yoga, qigong, Buteyko-metoden, mental träning och kroppsmedvetenhet såväl som feedback från tusentals kursdeltagare, elitidrottare och kunniga läkare, terapeuter samt många andra kloka människor.

Hur Medveten Andning har förändrat mitt liv

Det viktigaste som Medveten Andning gett mig är en ökad förmåga att våga vara sann mot mig själv. Att våga titta inåt och lära känna mig själv på djupet är den mest fantastiska resa jag gjort. Det är en resa som jag önskar att alla får uppleva.

Våren 2010 höll jag den första kursen i Medveten Andning. Det kom EN deltagare. På nästa kurs kom det två. Trots det blygsamma intresset i början var det aldrig någon tvekan om att det var detta jag skulle syssla med. I samma veva sålde jag till och med mitt hus för att ha råd att fortsätta utbilda mig inom andning och utveckla metoden. Jag levde på dessa besparingar i hela sex år, från 2010 till 2016, innan jag kunde ta ut lön nästa gång.

Två veckor innan jag höll min första kurs dog min far hastigt, efter en kortare tids sjukdom, i respirator med kollapsade lungor. Han blev endast 68 år gammal och då han var min allra största supporter och alltid den jag ville berätta för när jag gjort något bra, var det ett hårt slag. Vid hans dödsbädd mindes jag tillbaka de sista tre veckorna då han varit sjuk och hur han kämpat med sin andning. Det var hemskt att se, och kanske hade jag med den kunskap jag har idag kunnat hjälpa honom.

Samtidigt gjorde min fars död mig ännu mer motiverad att försöka förstå andningen på djupet, så att jag kunde sprida den enkla kunskapen vidare. Idag har tiotusentals människor fått en bättre hälsa och ökad livskvalité bara genom att göra något till synes så enkelt som att förbättra sin andning.

Att förbättra min andning har för- ändrat många aspekter av mitt liv:

  • Håller mig friskare. Jag är numera väldigt sällan sjuk. Mer av mina resurser kan då ägnas åt inlärning och utveckling istället för åt att försöka bli frisk. Och när jag blir sjuk har jag lärt mig uppskatta det faktum att det är min kropp som talar om för mig att sakta ned. Att vara sjuk, även om det bara är en lindrigare förkylning, är också en möjlighet att få ett annat perspektiv på tillvaron och få nya insikter.
  • Är snällare mot min kropp. Tidigare var min kropp bara ett simpelt verktyg i jakten på de mål min hjärna satt upp. Att nå målen var långt mycket viktigare än min kropps välbefinnande. Numera är min kropp min bästa vän och ”vi” gör bara saker som vi tycker är skoj och som får oss att må bra!
  • Är mindre rädd och vågar mer. Rädsla är ett effektivt sätt att hindra oss från att leva det liv vi önskar. Genom att våga vara den jag är har jag blivit huvudrollsinnehavare i mitt eget liv. Jag räds inte längre döden, olyckor, brist på pengar, prata inför folk, pinsamheter, misslyckanden eller vad andra ska tycka om mig. Andningen har blivit min trogna vän som alltid är med mig och som jag tryggt kan luta mig mot när jag behöver stöttning.
  • Känner ökad frihetskänsla. Förbättrade andningsvanor har hjälpt mig att finna en inre styrka. Jag styrs numera sällan av behov som sug efter socker, alkohol, pizza eller att jag ”måste” ha den senaste teknikprylen. Inte heller klockan, stress, oro eller ilska har längre något större inflytande över mitt liv. Det har också blivit allt lättare att handskas med motgångar då jag insett att de hjälper mig att utvecklas och växa som människa. Det är en enorm frihetskänsla att i allt högre utsträckning kunna välja min reaktion på inkommande stimuli och inte längre vara “slav” under gamla vanor och inlärda beteenden.
  • Har bättre relationer. Det har blivit lättare att sätta mig in i andra människors situation och förstå orsaken till deras tankar, åsikter och handlande. Min kritiska och dömande inre dialog har ersatts med acceptans, ödmjukhet och nyfikenhet. Genom att fokusera på andningen kan jag lättare skapa distans till tankar och känslor och i allt högre utsträckning behålla lugnet i svåra situationer. Resultatet är att jag känner en ökad samhörighet med allt levande – djur, växter och människor.
  • Fattar klokare beslut. När jag tvekar inför ett beslut blir jag hjälpt av att andas lågt, rytmiskt och långsamt genom att förlänga min utandning. Detta hjälper mig bli lugn och fokuserad så att jag lättare kan komma i kontakt med min inre vägvisare. En rytmisk andning hjälper mig växla mellan intellekt och logik till maggropskänsla och intuition. Det har gett mig en stark tillit till min inneboende förmåga att fatta rätt beslut och jag upplever både i det lilla och stora såväl som korta och långa perspektivet att jag fattar allt klokare beslut i min vardag.

Image

Medveten Andning har ökat kontakten med min inre vägvisare

Tidigare resonerade jag i stor utsträckning utifrån min logiska vänstra hjärnhalva och avfärdade många saker som löjligt hokuspokus. När jag försökte meditera var jag för stressad för att kunna komma ned i varv. Samtidigt har jag innerst inne alltid ”vetat” att det finns något mer, men inte haft verktygen att nå dit. Men jag upptäckte att fokus på min andning i vardagen förändrade allt, vilket har gjort en spännande inre resa möjlig.

I ordet andning kan vi höra att det är närbesläktat med andlighet. På engelska heter andlighet spirit och andning heter respiration, vilket innebär ”reconnection to spirit” – återkoppling till vår andlighet, något vi gör med varje andetag. En bra andning ökar möjligheterna att vi växer och utvecklas som människor. Att växa, utvecklas och få nya insikter är för mig detsamma som andlig utveckling.

Deltagare på våra kurser rapporterar om liknande erfarenheter. En förbättrad andning ger dem ökad tillit, mindre konflikter, mindre rädsla och ökat mod att våga vara sig själva i större utsträckning. Många upptäcker också, precis som jag gjort, att när vi är sanna mot oss själva och följer vår egen väg, inspirerar vi också andra människor i vår omgivning att göra detsamma.

Några viktiga händelser i mitt liv

Jag har blivit pappa två gånger och varit djupt förälskad flera gånger. Fantastiska upplevelser som jag är väldigt tacksam över att ha fått varit med om då det berikat mitt liv på många olika plan. Det är såklart inget ovanligt, tvärtom, men det jag vill dela nedan är några andra viktiga händelser i mitt liv.

På ett påtagligt sätt har de fått mig att inse a) hur mycket energi rädslor tar, b) vår kropps intelligens, c) vikten av att kunna se sanningen i vitögat och acceptera, d) kraften som finns i vårt andetag och e) min stora livsuppgift.

Värderingar som vägleder mig

Personligen är jag inte religiös i den bemärkelsen att jag utövar någon särskild religion. Jag tilltalas mer av andlighet än av de regler, ceremonier och procedurer som är vanliga inom religionen. För mig innebär andlighet: harmoni, frihet, utveckling, samhörighet och kontakt med min inre vägvisare. De värderingar som framförallt vägleder mig är:

  • Skapare. Vi är alla medskapare av vår egen verklighet. Det gör att jag tar ansvar för det som händer i mitt liv.
  • Medvetenhet. Sedan liv uppstod på vår planet har ökad medvetenhet om omgivningen ökat förmågan att överleva och producera en avkomma. I de utmaningar och svårigheter jag möter har jag möjlighet till utveckling och ökad medvetenhet. Jag ser därför numera utmaningarna och svårigheterna som mina vänner, inte mina fiender. Genom att vara öppen och nyfiken inför det som sker i mitt dagliga liv har jag större möjligheter att utvecklas och vidga mina vyer.
  • Samarbete. En människokropp där våra 50 000 miljarder celler samarbetar mår bra och är frisk. Ett samhälle där människor samarbetar mår också bra. Den effektivaste vägen framåt tror jag är samarbete, inte konflikter. Jag tror att vi är här för att hjälpa och tjäna och inspirera varandra, samtidigt som vi behåller vår integritet. Ett sådant förhållningssätt utvecklar både oss själva och de människor vi möter.

Mitt arbete med andning har inte bara fått min kropp att må bättre, utan har fått hela mig som människa att utvecklas på ett fantastiskt sätt. Jag hoppas att min resa, och de positiva resultat som många andra har delat om sin upplevelse av Medveten Andning kommer att inspirera dig till att också ge dig ut på upptäcktsfärd för att finna vad kraften i DITT andetag kan göra för dig.

Om du gillar informationen här på hemsidan får du jättegärna tipsa dina vänner om oss. Och om du blir nyfiken på att veta mer är det bara att höra av dig eller följa oss på FacebookYoutubeInstagram och Twitter.

Tillsammans förändrar vi världen, ett andetag i taget 🙂

Tack för att du tog dig tid att läsa ända hit
/Anders

Avslutningsvis vill jag dela två av mina favoritcitat, skrivna av den turkiske poeten Rumi och den engelske nobelpristagaren Rudyard Kipling.

>

Gör som 30 000+, ange din e-post och få två kapitel gratis av boken Medveten Andning

Scroll to Top